Pogledajte što je novog u okolici Zagreba

Unutar turističkog odredišta Parka prirode Žumberak stvorena je jedna nova mikro – turistička lokacija koja spaja radove mlade generacije umjetnika u nastajanju i netaknuta prirodna bogatstva.

27.5.2011.
13:45
VOYO logo

Riječ je o parku skulptura – totema koji je postavila udruga UBU (udruga bivših učenika ŠPUD-a) u sklopu projekta Park u parku. 12 drvenih skulptura očekuje svoje prve posjetitelje!

'Totem kao koncept nosi u sebi prisutnost, odnosno podrazumijeva utiskivanje određene ideje ili namjere u medij u smislu da ista ostane prisutna u prostoru i vremenu i onda kada autor neće više o njoj razmišljati, ili ga više neće biti. Zaštitnici domova, sela, ljudi, društvenih grupa, donositelji boljeg ulova, žetve, blagostanja ... uvijek su personificirani u skulpturi ili slici za koju vjerujemo da nas štiti ili nam pomaže u onome što smo nakanili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo ta vjera u djelovanje određenog totema, idola, amuleta i sl. čini ponekad da on zaista djeluje na željeni način', pojašnjava prof. Filip Pintarić, ujedno i predsjednik udruge UBU.

PUP se odvijao u tri faze radionica “Park u parku” sa učenicima kiparskog i arhitektonskog odjela ŠPUD-a, a pod mentorstvom prof. Filipa Pintarića d.i.a., Bernarde Cesar aps. arh. i kipara Miroslava Sabolića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici Kiparskog odjela izradili su devet skulptura, a učenici Odjela unutrašnje arhitekture tri skulpture koje tvore bazu parka. Kako se kroz cijeli projekt protežu priče o vjerovanjima i običajima, davnim vremenitim i mističnim svojstvima stabala, kroz te tri skulpture prikazan je osnovni princip trojstva, prisutan od davnina: muško, žensko i božansko.

PUP se odvija i provodi u suradnji sa Školom primjenjene umjetnosti i dizajna i Parkom prirode Žumberak - Samoborsko gorje, te u partnerstvu sa projektom Drvo je prvo čiji su nosioci Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo regionalnog razvoja šumarstva i vodnoga gospodarstva te Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona