TKO STOJI IZA OVOG DIVA? / Američki rat protiv TikToka: 'Kina ga koristi za špijunažu

Image
Foto: Profimedia

TikTok je najbrže rastuća društvena mreža na globalnoj razini, a iza nje stoji kineska kompanija 'Byte Dance' iz Hong Konga. TikTok ima više od milijardu aktivnih korisnika, a dok Facebook teoretski ima više otvorenih profila, korisnici TikToka provode daleko više vremena na aplikaciji nego Facebook i Instagram zajedno

6.3.2024.
14:30
Profimedia
VOYO logo

Nakon nekoliko godina raznih pregovora, zabrana i vraćanja, čini se da je ovaj put američka administracija odlučna zabraniti kinesku aplikaciju 'TikTok'.

Iako je za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa donesena odluka da TikTok može raditi u SAD-u samo ako koristi servere za pohranjivanje podataka američkih korisnika u samoj zemlji, čini se da ni to više nije dovoljno. U Pentagonu, Bijeloj kući i svim federalnim agencijama u SAD-u korištenje TikToka zabranjeno je već par godina, a preporuča se da ga ne koriste ni članovi njihove uže obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TikTok je najbrže rastuća društvena mreža na globalnoj razini, a iza nje stoji kineska kompanija 'Byte Dance' iz Hong Konga. TikTok ima više od milijardu aktivnih korisnika, a dok Facebook teoretski ima više otvorenih profila, korisnici TikToka provode daleko više vremena na aplikaciji nego Facebook i Instagram zajedno.

Image
DRASTIČNE MJERE /

Hoće li i hrvatske škole micati zrcala zbog TikToka? 'To neće riješiti probleme'

Image
DRASTIČNE MJERE /

Hoće li i hrvatske škole micati zrcala zbog TikToka? 'To neće riješiti probleme'

Republikanski kongresmen Mile Gallagher poručio je upravi tvrtke Byte Dance da "prekine sve veze s Komunističkom partijom Kine ili će TikTok biti potpuno zabranjen u SAD-u". Sličnog je mišljenja i kongresmen iz redova demokrata Raja Krishnamoorthi koji navodi da "Kina koristi TikTok za špijunažu i kao sredstvo propagande". Iz tvrtke 'Byte Dance' odgovaraju da "poštuju sve propise u SAD-u, te da se radi o kršenju prvog amandmana američkog ustava o slobodi govora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kongres planira dati tvrtki Byte Dance šest mjeseci da proda svoje poslovanje u SAD-u tvrtki sa sjedištem u zemlji. Stručnjaci vjeruju da bi, ako se to dogodi, sljedeća mogla biti Europska unija, koja također ne gleda blagonaklono na kinesko vlasništvo nad TikTokom. Prošle godine su Europska komisija i EU parlament također zabranili TikTok na službenim uređajima.

POGLEDAJTE VIDEO: Novi TikTok trend zaludio svijet. Ako pristane na guljenje naranče, veza vam je čvrsta, ako pak ne...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo