Crkvama zaračunali od 2.000 do 16.500 kn grijanja

Uvećani zimski računi za grijanje neugodno su iznenađenje većini potrošača, a osobito osječkim župnicima čiji mjesečni računi iznose od 2.000 do vrtoglavih 16.500 kuna!

26.1.2012.
15:13
VOYO logo

U siječnju 2011. najveći račun, 16.340 kuna za prosinačku potrošnju dobila je župa na Jugu 2, a ove godine 16.500 kuna.

"Osim župne kuće, grijemo župnu crkvu. Novac kojim mjesečno raspolažemo ne pokriva toliki račun za grijanje i svi ćemo morati isključiti grijanje", kaže župnik fra Slavko Milić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjednačeno obračunavanje potrošnje energenta za grijanje župnih objekata i humanitarnih ustanova u rangu s državnim ustanovama i poduzetnicima, župnici u Osijeku smatraju nepravednim, ali šutke plaćaju. Pojedini su prestali grijati crkve strepeći od prave zimske hladnoće jer trošak može biti i veći, piše Glas Slavonije.

Već zatvorili radijatore

Najmanja župa u Brijestu od listopada ima novog župnika Arkadiusza Krasickog kojeg su na štednju odmah prisilile iznimno visoke mjesečne režije te kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mjesečni račun za plin bio je oko 5.000 kuna, smanjen je na 2.000 kuna jer crkvu više ne grijemo, ni prizemlje kuće s podnim grijanjem gdje se održavao vjeronauk", kaže Krasicki.

'Puno je, ali ne kukam'

Donjogradska župa za plinsko grijanje platila je oko 15.000 kuna (lani 12.000).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno je, ali ne kukam. Grijemo vjeronaučne dvorane, župnu kuću i crkvu. Župnik nije u mogućnosti utjecati na promjenu načina obračuna, no potrošeno moram platiti slagao se ili ne s HEP-ovim obračunom župe u statusu pravne osobe”, kaže donjogradski župnik Ivan Jurić, ujedno duhovnik Zajednice Cenacolo u Šarengradu čija se potrošnja struje nepravedno obračunava po cijeni industrijske, iako karitativna kuća ne proizvodi dobit poput poduzeća i obrta. Isto je i s osječkim Centrom za beskućnike, pučkim kuhinjama, Caritasom...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo