Dužnici odahnite! Stopiran rad javnih ovršitelja

Sve oni koji su strahovali da će im javni ovršitelji zbog dugova od 1. siječnja, kako je najavljeno, moći upadati u stanove kako žele i oduzimati imovinu, mogu odahnuti.

23.12.2011.
12:29
VOYO logo

Dužnici koji su strahovali da će im "usred noći" u kuću ući javni ovršitelji sada mogu odahnuti. Tu mogućnost otklonio je u četvrtak Sabor koji je Bošnjakovićev Zakon o javnim ovršiteljima odgodio do 1. srpnja. Kao razlozi za to navedene su velike ovlasti ovršitelja, a mora se razmotriti i pitanje je li zakon u suprotnosti s osnovnim ljudskim pravima, pa i Ustavom.

Ovršitelji izabrani u tajnosti

Podsjetimo, javni ovršitelji prema tom su Zakonu bez suda mogli plijeniti imovinu dužnika, upasti mu u stan kada požele i skinuti ga do gola ako je potrebno. Novacem koji bi dobio od prodaje imovine dužnika ili onim s računa prvo bi namirio sebe, a tek potom vjerovnike. Ministar Dražen Bošnjaković je 24. listopada izabrao svih 100 javnih ovršitelja, a ovrhe su trebali početi provoditi s prvim danom iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladajući su pojasnili da su si odgodom željeli dati vremena da prouče koliko je zapravo Zakon o javnim ovršiteljima provediv, s obzirom na zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.Da zakon nije dobar upozoravali su i brojni stručnjaci.

I stručnjaci protiv zakona

Među najžešćim kritičarima zakona je bivši predsjednik Vrhovnog suda i bivši ministar pravosuđa Ivica Crnić koji je u nekoliko navrata upozorio da zakonom nije dobro regulirano pitanje službenika koji rade za javne ovršitelje jer nigdje ne piše da moraju biti besprijekorno čisti. Tu je i problem što javne ovršitelje nadziru samo općinski sudovi, a nakon toga se stranka može žaliti jedino Ustavnom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo