ZALJUBLJENI U ZNANOST / Grupa dubrovačkih profesora volonterski pomaže nadarenim učenicima: njihov rad prepoznao i Ivan Đikić

U dubrovačkoj Udruzi za promicanje prirodnih znanosti Kaboga Stiftung su se okupili profesori entuzijasti koji volonterski organiziraju dodatnu nastavu za nadarene učenike

22.10.2017.
18:55
VOYO logo

Oni su mladi, pametni i zaljubljeni u prirodne znanosti. Oni su izvrsni učenici. Bogatstvo su svake zemlje, a ona koja ne njeguje ovaj svoj najvrjedniji resurs, samu sebe ubija. Njihovo svijetlo u plamen želi pretvoriti grupa dubrovačkih profesora okupljenih u udruzi za promicanje prirodnih znanosti. Volonterski  za nadarene učenike organiziraju dodatnu nastavu.

"Sami motiv vidimo u njima, znači vidimo presliku nas u njima, znamo  koliko je nama bilo onemogućeno da dalje napredujemo, pa smo se svi mi koji i jesmo doktori i profesori morali snalaziti, zašto ne njima omogućiti da to ide na lakši način", kazala je dr. sc. Marlena Čukteraš iz Udruge za promicanje prirodnih znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uglavnom profesori u srednjim školama imaju nabijene programe, možda nemaju  uvjete, a neki od njih ni tog elana da im daju znanja koja imaju, mi smo entuzijasti koji želimo to promjenit", tvrdi doc. dr. sc. Ivona Milić Beran iz Udruge za promicanje prirodnih znanosti.

Teško je u školama provesti i  30 posto prakse određenih  programom. Nije im zato teško poslije nastave doći ovdje, jer znatiželjan um propituje svijet oko sebe i treba mu više od slova na papiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov rad prepoznao je i poznati znanstvenik Ivan Đikić. "Ovo je izrazito važno , ovakav rad, ovakav volonterski angažman profesora, roditelja, to je nešto što daje budućnost ovoj djeci. Ova djeca imaju izrazite talente koje vrlo često gube jer nemaju pristup izazovima gdje mogu te talente iskazati. Bogatstvo zemlje se očituje u tome koliko ulažemo u  obrazovanje i znanost koliko ulažemo u tehnološki napredak a sve počinje od škola", kazao je Đikić.

Odradili su mnoge znanstvene izlete po županiji, a novi poziv stigao im je iz Švicarske gdje bi vidjeli kako to radi hadronski sudarač. Nažalost za putovanje nemaju dovoljno novca. No državi koja ima milijarde za borbene avione, ne bi trebao biti problem platiti koju avionsku kartu. Borbeni avion u nebo leti 10-tak kilometara, briljantnom umu ni svemir nije granica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo