loša situacija / Hrvatska je epidemiološki najgora zemlja u EU. S tako tragičnim rezultatima otvorilo se pitanje odgovornosti Kriznog stožera, ali i Vlade

Kada se članove Stožera upita osjećaju li se odgovornima, jasno "da" ne čuje se ni od koga

14.12.2020.
22:10
VOYO logo

Hrvatska je već nekoliko dana i formalno epidemiološki najgora zemlja u Europskoj uniji. Imamo najviše zaraženih na sto tisuća stanovnika a i po broju umrlih se penjemo prema samom europskom vrhu. S tako tragičnim rezultatima otvorilo se pitanje odgovornosti Kriznog stožera ali i Vlade koja je zadnja u Europi donijela odluku o strožim epidemiološkim mjerama. Za Vilija Beroša nema znanstvenih dokaza da se kasni s mjerama, Krunoslav Capak smatra da je još rano da se kaže da je Hrvatska najgora, a za Gordana Jandrokovića kriv je narod koji se ne drži mjera. Naravno kad nam je išlo dobro, nije bio zaslužan narod nego Vlada.

Sada znamo kako je biti na vrhu Europe. S gotovo popunjenim Covid bolnicama i više od polovice respiratora u upotrebi, Hrvatska u predbožićni tjedan ulazi prva na kontinentu po broju zaraženih. Ili, kako su to dedramatizirali na Stožeru:

"Trenutno smo na 27. mjestu od 27 zemalja EU. Za 1 nam je incidencija veća nego što je to u Luksemburgu", kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
važan korak /

RTL Danas ekskluzivno ušao u prvi odjel u Hrvatskoj koji je namijenjen za pozitivne pacijente palijativne skrbi koji se otvara sutra

Image
važan korak /

RTL Danas ekskluzivno ušao u prvi odjel u Hrvatskoj koji je namijenjen za pozitivne pacijente palijativne skrbi koji se otvara sutra


Unatoč tome, na kritička pitanja i dalje se uključuje obrambeni mehanizam.

"Isto tako bih volio vidjeti koji su relevantni znanstveni izvori kojima potkrepljujete činjenicu koju ste naveli da smo zakasnili sa mjerama", kazao je Vili Beroš,(HDZ) ministar zdravstva.

Možda bi ministru zdravstva neke druge države bilo dovoljno to što smo, prema podacima Europskog centra za kontrolu bolesti, po broju zaraženih iznad svih ostalih, s 1209 u dva tjedna na sto tisuća stanovnika - Litva, Luksemburg i Slovenija jedini još imaju preko tisuću, dok recimo jedna Irska, dom naših brojnih iseljenika, s tek nešto više stanovnika od Hrvatske ima svega 80 zaraženih. I po broju umrlih bližimo se vrhu, zasad su samo Bugarska, Slovenija i Mađarska gore.

No, kada se članove Stožera upita osjećaju li se odgovornima, jasno "da" ne čuje se ni od koga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Nadam se da sam na dobrom mjestu. Da je ovo press konferencija da nije sudnica. Reći ću vam ono što bi rekao svaki liječnik i odgovoran čovjek da sve što radi u životu pokušava raditi maksimalno odgovorno što može", kazala je Alemka Markotić, ravnateljica infetkivne bolnice "Fran Mihaljević".

"U jednom trenutku će hrvatski narod procjenjivati moju ulogu, i nije problem snositi posljedice ukoliko sam nešto krivo napravio", kazao je Beroš.

Za usporedbu, u Češkoj je ministar zdravstva odluči ne čekati procjenu naroda nego je još u rujnu dao neopozivu ostavku, i to zato jer se zemlja suočila s rastom broja zaraženih, pritom ni blizu ovako dramatičnim kao u Hrvatskoj. Traženje odgovornih kod nas čak i ljuti političke prvake.


"Tražiti političku odgovornost po meni je neodgovorno od onih koji to čine. Ako je netko odgovoran za širenje pandemije su oni koji se ne pridržavaju mjera. Evo, to je moja poruka za danas", rekao je Gordan Jandroković (HDZ) predsjednik Sabora. Dakle, za rast broja zaraženih krivi su danas neodgovorni građani, ali nakon dobre proljetne situacije, Vlada je bila u prvom planu.

"Ova Vlada je pobijedila covid-19, mi smo savladali epidemiju", kazao je 15.svibnja 2020. Andrej Plenković (HDZ) predsjednik Vlade.  Selektivan pristup odgovornosti smeta i znanstvenicima koji pomno prate Vladine poteze.

"Vrlo rijetko među političarima netko ima određenu moralnu, ali i građansku odgovornost - ako smo nešto dobro napravili, da to pohvalimo na temelju činjenica, a ako smo nešto loše napravili, onda se to isto treba priznati, reći da smo u tom periodu nešto napravili krivo, i onda od građana tražiti podršku za nove mjere", rekao je Ivan Đikić, znanstvenik.

Nedavno objavljeno istraživanje pokazuje veliko nepovjerenje građana u sve institucije u vrijeme koronakrize. Voditeljica istraživanja, naglašava propuste s pravilima koja nisu ista za sve, kao i sa slabom pripremom nacije za cijepljenje.

"Meni se čini da je jako važno sada staviti glave na kup, da tako kažem, i tražiti pomoć drugih stručnjaka koji imaju iskustva u upravljanju krizom, koji znaju nešto o kriznom komuniciranju", naglasila je Dinka Čorkalo Biruški, Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"U Nacionalnom stožeru ne postoje stručni virolozi, imunolozi, više infektologa i epidemiologa. Vjerujem da bi bio dobar savjet Vladi da proširi taj Stožer, da u njega uključi veći broj novih stručnjaka", rekao je Đikić.

Koliko su za nove stručnjake i nove pristupe epidemiji stožeraši otvoreni najbolje pokazuje prošlotjedna reakcija na apel znanstvenika neistomišljenika. Na kraju su se ipak vratili natrag u znanstveni savjet znanstvenici kojima je Vlada zahvalila na suradnji. Ali da će se premijer zahvaliti na suradnji nekome iz Stožera - malo je vjerojatno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo