PAKET POMOĆI / Hrvatska Ukrajini šalje još 500.000 eura: 'Učinit će nas vidljivijima u NATO-u'

Image
Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Sveobuhvatni paket pomoći NATO-a za Ukrajinu mehanizam je za praktičnu i neubojitu pomoć Ukrajini i funkcionira putem donacija članica NATO-a i partnerskih država

30.3.2023.
14:12
Slavko Midzor / Pixsell
VOYO logo

"Nakon ruske agresije na Ukrajinu, Sveobuhvatni paket pomoći za Ukrajinu višestruko je povećan. Hrvatska od njegove uspostave nijednom nije donirala sredstva u taj paket pomoći. Iako Hrvatska već pruža značajnu bilateralnu pomoć Ukrajini, donacija u Sveobuhvatni paket pomoći ojačala bi poziciju te pridonijela dodatnoj vidljivosti Hrvatske unutar NATO-a kao članice koja i kroz NATO-ovu platformu daje snažnu podršku Ukrajini", rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

Sveobuhvatni paket pomoći NATO-a za Ukrajinu mehanizam je za praktičnu i neubojitu pomoć Ukrajini i funkcionira putem donacija članica NATO-a i partnerskih država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskoj 140 milijuna dolara

Hrvatska i američka vlada dogovorile su potporu Hrvatskoj kroz program financiranja stranih oružanih snaga u iznosu od 140 milijuna dolara, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodnom dijelu sjednice vlade.

"Nastavljamo partnersku suradnju sa Sjedinjenim Državama. Ova sredstva bit će iskorištena za nabavu novog naoružanja u kontekstu vojne i obrambene suradnje sa SAD-om", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je kroz taj program već dobila 800 milijuna dolara, dodao je.

Šengenski režim u zračnim lukama

Prošli tjedan Hrvatska je postala 20. članica Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), što je premijer opisao kao "dodatnu zaštitu, sigurnost i otpornost financijskog sustava i gospodarstva", a od nedjelje se šengenski režim primjenjuje i u zračnim lukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je to prošlo u najboljem redu", ocjenjuje Plenković.

Premijer se osvrnuo i na ovotjedni radni sastanak sa slovenskim premijerom Robertom Golobom i najavio da se prvi Golobov posjet Hrvatskoj očekuje u svibnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UŽIVO, RAT U UKRAJINI /

Šef NATO-a: 'Ukrajina mora dobivati pomoć dugoročno'; Rusi se oglasili o novogodišnjim napadima na Kijev

Image
UŽIVO, RAT U UKRAJINI /

Šef NATO-a: 'Ukrajina mora dobivati pomoć dugoročno'; Rusi se oglasili o novogodišnjim napadima na Kijev

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo