nema rizika / Hrvatska za budućnost: Na Viru turisti mogu unajmiti apartman u bilo kojoj kriptovaluti

Digitalne valute od sada turisti mogu koristiti i na Viru, a iskustva iznajmljivača su pozitivna

20.11.2019.
17:00
VOYO logo

Unajmiti u Hrvatskoj apartman i platiti ga kriptovalutom? Može se na otoku Viru. Prvi su led probili Česi i Slovaci, vlasnici vikendica koje i iznajmljuju, a onda su to prihvatili i domaći iznajmljivači.

Moguće unajmljivanje u bilo kojoj kriptovaluti

Za one koji su bili skeptični, Slovakinja iz Zagreba je posrednik ili nešto kao burzovni mešetar. Udoban apartman na Viru moguće je unajmiti u bilo kojoj kriptovaluti. Iznajmljivači apartmana na otoku Viru, poput Nikoline, prvi su u Hrvatskoj krenuli s tim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Iskustva su pozitivna. Najbitnije je raditi sa sigurnom agencijom, sa sigurnim ljudima. Onda je li to kriptovaluta ili je neka druga valuta, gost je gost'', izjavila je Nikolina Vučetić iz Vira.

U Češkoj i Slovačkoj, zemljama u kojima se za različite usluge najviše na svijetu koriste kriptovalute, Vir kao turističko odredište promovira hrvatska nevjesta Slovakinja Mirjam. Ona vodi blog preko kojeg se za virtualni novac može unajmiti apartman na Viru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Primamo avans uplatu za apartmane koji su na ponudi na blogu Za živi Vir, ponajviše za slovačko i češko tržište. Nema tu nikakva rizika za ljude koji iznajmljuju jer isti dan novac možete prebaciti u valutu koja vama odgovara: eure, dolare, kune, kako god kome paše'', rekla je vlasnica internetskog portala za iznajmljivanje apartmana Mirjam Kelečić.

Digitalno zlato

Kriptovalute, poznate kao virtualne ili digitalne valute, postoje samo online, ne izdaje ih niti ih nadzire ijedna središnja banka. Najpoznatija od svih kriptovaluta je bitcoin, takozvano digitalno zlato. Digitalnim valutama trguje se poput dionica na burzama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U Hrvatskoj to nije dovoljno poznato. Jednostavno ljudi nisu upućeni niti obaviješteni o čemu se radi i imaju strah od nepoznatog'', rekla je Mirjam Kelečić.

Ali taj strah polako slabi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Otok Vir je sa 96 apartmana rezerviranih u kriptovaluti postao jedan od vodećih svjetskih pružatelja kriptousluga. Tih 96 apartmana plaćenih kriptovalutama predstavlja 2,51 posto ukupnog virskog smještajnog kapaciteta'', izjavio je Srđan Liverić iz Turističke zajednice Općine Vir.

Do iduće sezone na Viru vjeruju da će taj udio plaćanja biti i veći. A uz nekoliko bankomata, digitalne valute turisti mogu promijeniti i u pošti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo