HRVATSKOJ FALI RADNIKA, A MI VAM TO MOŽEMO RIJEŠITI: / Indijski ambasador predstavlja uzbudljiv plan: 'Tri stvari su ključne'

Image

'Tri područja koja su postala najistaknutija u ovoj trenutnoj pandemiji su - zdravstvo, poljoprivreda i prerada hrane i digitalna transformacija.

26.1.2021.
15:35
VOYO logo

Novi veleposlanik Indije u Hrvatskoj Raj Kumar Srivastava imao je buran početak mandata. Uz pandemiju, koja je pogodila i čitav svijet, potres koji je zatresao Hrvatsku snažno se osjetio i u Zagrebu. U intervjuu za Net.hr, koji objavljujemo na Dan republike Indije, 26. siječnja, gospodin Srivastava govori o mogućnostima ekonomske suradnje između Indije i Hrvatske.

NET.HR: Gospodine Srivastava, kako ste doživjeli svoje kratko vrijeme provedeno u Hrvatskoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SRIVASTAVA: Dopustite mi da započnem upućivanjem lijepih želja Indijcima u Hrvatskoj, kao i prijateljima Indije u Hrvatskoj povodom 72. Dana Republike koji se danas, 26. siječnja, obilježava u Indiji i diljem svijeta među građanima i prijateljima Indije.

Moje iskustvo temeljeno na tri i pol mjeseca života i rada u Hrvatskoj bilo je vrlo pozitivno, zahvaljujući snažnim temeljima odnosa između naše dvije zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također bih iskoristio ovu priliku da u ime naroda Indije izrazim duboku sućut ljudima koji su izravno pogođeni nedavnim potresima i popratnim udarima na području Petrinje i Siska i teškom vremenu kroz koje su prošli. Ovakva se kriza može promatrati kao prilika za bolju izgradnju i u tom kontekstu bih želio istaknuti inicijativu Koalicije za infrastrukturu otpornu na katastrofe (CDRI) koju je pokrenula Indija u rujnu 2019. godine, a sada broji 20 država članica, uz supredsjedanje Velike Britanije i Indije. Inicijativa ima za cilj razmjenu najboljih praksi, tehnologija i ideja za infrastrukturu otpornu na katastrofe. Siguran sam da će hrvatska Vlada razmotriti pridruživanje CDRI-u s obzirom na prirodne katastrofe s kojima se zemlja nedavno suočila.

Image

Indijski premijer Narendra Modi na današnjoj proslavi Dana republike, parada u New Delhiju

NET.HR: Uspijevate li normalno obavljati svoj diplomatski posao u ovo vrijeme. Stalni sastanci su ipak važan, možda i ključan dio vašeg posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SRIVASTAVA: Da, unatoč pandemiji, uspijevam raditi svoj diplomatski posao kroz nove kreativne inicijative, ali i fizičke sastanke te korištenjem digitalnih platformi koje postaju nova norma ovog desetljeća.

NET.HR: Gdje vidite najveće mogućnosti za suradnju između Indije i Hrvatske?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SRIVASTAVA: Indija i Hrvatska imaju konvergentne stavove o pitanjima od globalnog značaja zbog naših zajedničkih vrijednosti demokracije, poštivanja slobode govora i vladavine zakona. Među hrvatskim narodom postoji veliko zanimanje i praćenje indijske kulture i tradicije poput joge, ayurvede i indijske kulturne umjetnosti, što igra pozitivnu ulogu u jačanju bilateralnih odnosa. Ova je veza dobila visoku političku vidljivost prvim posjetom počasnog predsjednika Indije Hrvatskoj u ožujku 2019.

Iako su mogućnosti za gospodarsku i komercijalnu suradnju sve više prepoznate, trenutna razina angažmana na ovom području daleko je ispod postojećeg potencijala. Budućnost ovog aspekta naših odnosa vodit će se komplementarnosti između naše dvije ekonomije. Indiju danas definiraju 3 D-a - demokracija, demografija i potražnja (demand op. a.). Dok demokracija omogućuje konvergenciju između Indije i Hrvatske, demografija i potražnja predstavljaju komplementarnost dviju zemalja. Indijska kvalificirana radna snaga lako može postati prednost demografskom nedostatku s kojim se Hrvatska suočava u različitim sektorima, posebno u područjima poput brodogradnje, građevinarstva, ugostiteljstva, turizma, informacijskih i komunikacijskih tehnologija i poljoprivrede. Indijski talenti u ljudskim resursima su sada globalno prepoznati i definitivno predstavljaju snažan stup indijsko-hrvatskog partnerstva u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NET.HR: Koliko je takva suradnja uopće moguća s obzirom na ovakvu razliku u veličini i broju stanovnika između naše dvije zemlje?

SRIVASTAVA: Premda bi se na prvi pogled, gledajući veličinu dviju zemalja, uspostavljanje smislene suradnje činilo teško, zapravo se radi o komplementarnosti ogromne potražnje koju Indija pruža hrvatskim tvrtkama i koja u može pokrenuti budućnost ovog odnosa. Neke od prilika velike potražnje Indije u područjima poput infrastrukture, IT-ja, održivog i ekološki prihvatljivog razvoja, hrvatske tvrtke već koriste. Snaga hrvatskih tvrtki za vojnu tehnologiju i velika potražnja Indije za svim vrstama vojne opreme, jasan je potencijal za daljnje proširenje našeg obrambenog i strateškog odnosa u bliskoj budućnosti. Ovo se može višestruko proširiti ako našim hrvatskim prijateljima možemo smanjiti informacijski jaz o tim mogućnostima. To bi bio jedan od ključnih prioriteta, da se obje strane upoznaju s tim mogućnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indija je također u mogućnosti biti vrlo važan kreator turističke potražnje za Hrvatskom kao destinacijom. Prije početka pandemije početkom 2020. godine, broj indijskih turista se povećavao dvoznamenkastim godišnjim rastom, a to će nastaviti i nakon pandemije. Vlada i hrvatske institucije mogle bi postati inovativnije i kreativnije u promicanju Hrvatske kao odredišta u Indiji, a i mi bismo rado radili na tome, kao partneri.

Budućnost bilo kojeg odnosa također ovisi o povezanosti mladih (u svim sferama života). Ovdje je važno naglasiti potrebu za širenjem suradnje između sveučilišta, istraživačko-razvojnih institucija i inovacijskih ekosustava dviju zemalja. Ova razmjena i komunikacije bile bi vrsta garancije snažnog bilateralnog partnerstva u budućnosti. Već sada snažno radimo na tim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NET.HR: U kojim područjima vidite budućnost naših odnosa nakon pandemije?

SRIVASTAVA: Tri područja koja su postala najistaknutija u ovoj trenutnoj pandemiji su - zdravstvo, poljoprivreda i prerada hrane i digitalna transformacija. Sva ta područja imaju važne strateške i sigurnosne dimenzije. Zemlje koje slično razmišljaju poput Indije i Hrvatske morale bi nadograditi razinu suradnje u ova tri ključna područja u korist građana naših dviju zemalja. U svakom od ovih područja već imamo priče o uspjehu, ali je ono što trenutno imamo samo mali uzorak onoga što naše partnerstvo može postići u bliskoj budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Veleposlanik Srivastava u svom uredu u indijskm veleposlanstvu u Zagrebu

NET.HR: Kako se Indija nosi s koronakrizom i cijepljenjem svojeg stanovništva?

SRIVASTAVA: Premijer Modi pretvorio je pandemijsku krizu u priliku unoseći narativ o "Samodostatnoj Indiji", posebno u područjima od strateške važnosti. Indija je dokazala da nije samo u stanju brinuti se o vlastitom velikom stanovništvu, već može biti i prva luka u trenutku potrebe za naše neposredno i prošireno susjedstvo. Unutar područja zdravstvene zaštite Indija je već bila najveći svjetski proizvođač cjepiva prije pandemije. Indijski proizvođači isporučivali su 1,5 milijardi doza godišnje u više od 150 zemalja, a Indija je najveći dobavljač cjepiva protiv DPT-a (difterija, hripavac i tetanus op. a.), BCG-a (tuberkuloza op. a.) i ospica na svijetu. WHO 70 posto svojih neophodnih imunizacijskih cjepiva nabavlja iz Indije, koja je također lider u istraživanju i razvoju cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indija je, zbog svojih snaga u domenama biofarmacije i cjepiva, jedno od glavnih središta u transnacionalnim naporima za suzbijanje pandemije. Indija će svoje snage cjepiva staviti na raspolaganje međunarodnoj zajednici za borbu protiv pandemije Covida. Premijer Modi rekao je, pokrećući indijsku akciju domaćeg cijepljenja 18 siječnja, da smo "posvećeni tome da indijska cjepiva, naš proizvodni kapacitet, služe interesima cijelog čovječanstva".

NET.HR: Za vrijeme svog posjeta Rijeci, rekli ste da Indija ima velike planove za ovaj grad. No, snažne interese u Rijeci ima i Kina, koja je zainteresirana za Luku Rijeku i izgradnju željeznice. Trebamo li strahovati da će Rijeka postati mjesto sukoba između Kine i Indije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SRIVASTAVA: Partnerstvo Indije i Hrvatske izgradilo bi se vlastitim zaslugama na temelju onoga što iznosimo na stol u korist naših dvaju naroda i nije određeno našim odnosima s bilo kojom drugom državom. Naš fokus trebao bi biti na povećanju bilateralnog sadržaja našeg partnerstva, posebno u onim područjima koja direktno utječu na ljudske živote. "Nova Indija" posvećena je upravljanju usmjerenom na ljude, ljudima usmjerenima na rast i globalizaciju.

NET.HR: Za kraj, kako vam se sviđa hrvatska kuhinja? Ili se ipak još uvijek držite indijske i ovdje u Zagrebu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SRIVASTAVA: Kao diplomati, jedan od ključnih stavova koje razvijamo tijekom duge diplomatske karijere jest da postajemo svjetski građani u smislu našeg ukusa i naklonosti, pa tako i za kuhinjom. U našoj kuhinji eksperimentiramo s međunarodnom gastronomijom i sretan sam što smo već napravili neke ukusne delicije hrvatske kuhinje i u našoj kuhinji, ovdje u Zagrebu.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo