'NIJE REALNO' / Kuščević zna zašto je hrvatska javna uprava jedna od najgorih: 'Pa, uspoređuju nas s najboljima'

'U istraživanju je uzeto 38 najrazvijenijih zemalja svijeta'

9.5.2019.
8:40
VOYO logo

Nema ministra uprave koji se u zadnjih deset godina nije hvalio svojim projektima digitalizacije javne uprave i bajao o učinkovitoj javnoj upravi koju Hrvatska samo što nije dobila. Rezultat tih bajki - Hrvatska ima jednu od najgorih javnih uprava na svijetu.

Znali smo to i sami, ali sada nam je prvi put to potvrdilo ni više ni manje nego jedno od najprestižnijih Sveučilišta na svijetu - Oxford. Jedan od njihovih odjela vodi projekt međunarodnog indeksa koji ocjenjuje učinkovitost javne službe u cijelom svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 38 zemalja, Hrvatska je na 35. mjestu - gore od nas su jedino Rumunjska, Grčka i Mađarska. A iako nas godinama uvjeravaju da je e-građanin odličan i uspješan projekt - Oxford kaže da imamo uvjerljivo najgore digitalne usluge na cijelom svijetu.

Više od dva desetljeća se priča o reformi državne i javne administracije i u pravu je ministar financija Zdravko Marić kad kaže da se uz puno priče veže malo rada. Potvrđuju to i spomenute brojke koje donosi Oxford.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika Britanija, Novi Zeland, Kanada, Finska, Austrija Danska , Norveška... I, eto, na 35. mjestu, "ponosno stoji" Hrvatska. No, nemojte očajavati, ima gorih od nas - Rumunji, Grci i Mađari također mogu plakati nad svojom javnom upravom. Ipak, ministra uprave Lovru Kuščevića to nije impresioniralo.

"Nije realno, u istraživanju je uzeto 38 najrazvijenijih zemalja svijeta. Stavljeni smo u koš s najboljima, pa smo i zauzeli takvo mjesto", pojasnio je Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda nije realno uspoređivati se s Novim Zelandom ili Finskom, pa ćemo s Litvom koja je također na popisu, a koja je do prije nekoliko godina imala niži BDP od Hrvatske, i koja čak nema ni ministarstvo uprave kao Hrvatska. No, stručnjaci su javnoj politici u Litvi dali ocjenu 0,69 od mogućih 1.

Hrvatska je dobila ocjenu 0,07. Po integritetu je litvanska javna služba dobila 0,5, hrvatska 0,35. A digitalne usluge? Litva 0,84, Hrvatska doslovno nula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Hrvatska je najbolje ocijenjena po administraciji i ubiranju poreza, a najgori smo po digitalizaciji i transparentnosti.

"Digitalizacija će doprinijeti baš toj dostupnosti, otvorenosti i transparentnosti. Ministarstvo je otpočetka moralo pokrenuti digitalizaciju, ali nije nas dočekao nijedan ugovor, niti je ijedan posao započet", pravdao se ministar Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S time se ne slaže bivši ministar uprave Arsen Bauk. Za njegovo je vrijeme Hrvatska dobila svjetsku nagradu u području javne uprave zbog projekta e-građanin...

"Kao građanin nemam više uvid u rasprostanjenost usluge, ali potrebno je da se ona u svakodnevnom životu širi i da građani koriste njene usluge", komentirao je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U državnim tijelima i javnoj upravi na kraju prošle godine bilo je zaposleno 233.028 ljudi, što je jedan od najvećih problema.

"To može bit putokaz vladi da to popravi, ali onda bi odustali od temelja svoje vladavine. Vidjet ćemo što im je važnije, dostupnost i kvaliteta javne uprave ili ostanak na vlasti", zaključio je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svima dosad, ostati na vlasti bilo je važnije nego riješiti gorući problem.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo