Tomo in der Mühlen u RTL Direktu / Lome se koplja oko najkontroverznije direktive EU: 'Ona neće nimalo utjecati na korisnike'

Predsjednik Zajednice kreativnih industrija pri HGK Tomo in der Mühlen koji je gostovao u studiju RTL Direkta

27.3.2019.
22:50
VOYO logo

Jučer je europski parlament izglasao Direktivu o autorskim pravima za koju mnogi tvrde da je najkontroverznija uredba koju je Europska Unija ikad donijela te koja će, tvrde mnogi, promijeniti internet kakav poznajemo.

Jer bi mogli biti blokirani milijuni videozapisa na YouTubeu, Google prijeti da će ukinuti Google news, neki misle da bi moglo biti problema s memovima i gifovima. Druga strana, a to su glazbenici, umjetnici i drugi autori kažu da se ništa se neće promijeniti, nema apokalipse interneta, samo će oni za svoj rad biti pravednije plaćeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U konačnici će to dovesti do cenzure"

Rasprava i kampanje zagovornika i protivnika Direktive trajale su tri godine, na kraju je u glasanju bio dosta podijeljen i Europski parlament, a podijeljeni su bili i naši zastupnici. HDZ-ovci su glasali za, a SDP-ovci protiv. 

"Dogodit će se puno tzv. false pozitiva gdje će različite kompanije i različiti nositelji autorskih prava pokušati skinuti neko djelo iako na to djelo nemaju pravo i to će u konačnici dovesti do cenzure", rekao je komunikacijski savjetnik Marko Rakar i dodao će se internet drastično promijeniti na teritoriju EU. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To će kratkoročno dovesti do šoka. Nakon toga ćemo imati otok u internetu gdje će funkcionirati drugačija pravila nego u ostatku svijeta. Na kraju će to dovesti do daljnjeg zaostajanja europskih tehnoloških kompanija u odnosu na američke", zaključio je Rakar.

"Sada će i najveći provideri biti odgovorni" 

Posve suprotno stajalište od Rakara ima predsjednik Zajednice kreativnih industrija pri HGK Tomo in der Mühlen koji je gostovao u studiju RTL Direkta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono o čemu govori Rakar je već tako. Mislim da će ova promjena imati potpuno drugi efekt. Radi se samo o tome tko je odgovoran. Dosad je najveći provideri nisu bili odgovorni, a ovo ih stavlja u poziciju da jesu odgovorni", rekao je i dodao da će sama Direktiva vrlo malo ili nimalo utjecati na krajnje korisnike. 

"To će natjerati velike servise kao što je YouTube da srede prava, a s druge strane će se otvoriti dijalog da se ta prava ispravno srede pa da se ne događa, što se znalo događati, da na YouTubeu vidimo obavijest da nešto ne možemo vidjeti u našoj zemlji", rekao je da se veliki servisi s velikim "proizvođačima" sadržaja odavno sredili odnose, a da će sada to morati i s malim kreativcima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakinuti su bili naši umjetnici i stvaraoci. Oni koji nemaju tu moć da natjeraju nekakvog giganta da to promjeni", kazao je. Objasnio je da recimo dijeljenje sadržaja na internetu nije problem već je problem kako je taj sadržaj došao na internet. 

"Svi ti veliki servisi i korporacije su nenormalno bogati, a autori i proizvođači sadržaja su minorno plaćeni", kazao je. Smatra da će na kraju veliki servisi kao što su Facebook i Google morati raditi u Europi po europskim pravilima te će im se prilagoditi jer je europsko tržište gotovo jednako veliko kao i američko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo