Mesić se konačno vraća iz Kine! Tko će ga dočekati?

21.4.2011.
12:48
VOYO logo

Završilo je Mesićevo putovanje u Kinu, koje se zgodno poklopilo s presudama hrvatskim generalima u Haagu Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koji su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu etničkog čišćenja oslobođenih teritorija u akciji Oluja i prikrivanja zločina koji su uslijedili nakon akcije. General Ivan Čermak je, podsjetimo, oslobođen optužbi, što se u hrvatskom javnom prostoru naveliko tumači kao posljedica činjenice da nije sudjelovao na sastanku na Brijunima uoči akcije.

Tu dolazimo i do Mesićeve uloge. Proziva ga se da je protuzakonito proturio transkript s tog sastanka u Haag, iako je njegovu autentičnost naknadno potvrdila Vlada Ive Sanadera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presude su izazvale uzbuđenje ponajprije pojedinih braniteljskih udruga, tradicionalno nenaklonjenih Mesiću, pa neke od njih traže njegov izgon iz ureda i ukidanje tjelesne zaštite. Šef HVIDRA-e Josip Đakić svoj zahtjev za oduzimanjem prava bivšem predsjedniku objašnjava tvrdnjom da je "Mesić radio protiv svoga naroda".

Tajno se sastali Kosorica i Josipović

Povodom presuda koje su donesene prošloga petka bez obavještavanja javnosti sastali su se nasljednici osporavanih bivših vođa države – premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Ivo Josipović. Dnevnik.hr navodi kako premijerka nakon ovoga sastanka, koji po prvi puta nije bio najavljen medijima, nije bila raspoložena za izjave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za izjave, po svemu sudeći, još uvijek nije raspoložen ni Mesić. Naime, kako se doznaje iz njegovog ureda, bivši će predsjednik svoj susret s javnošću, navodno, odgoditi bar do vikenda jer se prvo planira odmarati nakon puta, i to bar dva dana.

Kakav će doček imati na Plesu još uvijek je neizvjesno. Napomenimo tek da su se pojedinci zaletjeli prema zračnoj luci ne bi li ga dočekali, čak dva dana prije Mesićevog slijetanja – 19. travnja. Primjerice sa slikom Ante Gotovine na Pleso su još u utorak stigli studenti Luka Parać i Frano Čirko, šef mladeži HČSP-a, poznat po svom očijukanju s ustaštvom, fotografijama gdje "mjeri kukuruze", organizaciji anti-gay prosvjeda i drugim neofašističkim ispadima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović je, podsjetimo, iznio svoje mišljenje o slanju Brijunskih transkripata u Haag. Premda ističe da je proceduralno za suradnju s Haagom, odnosno slanje državne arhive Tužiteljstvu prvenstveno nadležna Vlada, smatra i kako je neprihvatljivo da se bilo kome prigovara suradnja s Haškim sudom budući da je ona utkana u hrvatski Ustav i ustavni zakon o suradnji s tim sudom.

Mesić je pak svoj čin objasnio tezom da se Hrvatskoj ne može pomoći – lažima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201104160081006 arti-201104160135006 arti-201104190833006 arti-201104150024006 arti-201104180572006

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo