o struji, razdjelnicima, ini... / Ministar Dobrović za RTL potvrdio: 'Ne morate žuriti s ugradnjom razdjelnika!'

'Kome ćemo uzeti? To je složeno. Uključili smo razgovor sa svim dionicima, rade se različiti modeli. Sigurno je da građanima struja neće poskupiti'

2.12.2016.
18:46
VOYO logo

Građani plaćaju loše političke odluke. O cijeni struje, razdjelnicima, ali i o budućnosti INE i planu gospodarenja otpadom, u RTL-u Danas smo razgovarali s ministrom Slavenom Dobrovićem.

Nesumnjivo, računi za struju su smanjenjem PDV-a manji od siječnja, koliko ovisi o vašoj odluci? Kome ćete uzeti - građanima ili opskrbljivačima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se suočavamo s posljedicama loše i štetne politike Milanovićeve Vlade. Način na koji su integrirani obnovljivi izvori energije dovode u pitanje opstojnost cijeli energetski sustav u smislu pokrivanja troškova. Mi znamo da proizvođači imaju povlaštene ugovore. Kad pogledamo zakon o obnovljivim izvorima energije iz 2015. je povećao te kvote za vjetar sa 420 na preko 750 megavata. To nas dovodi da hrvatski operater električne energije nema sa čime izbalansirati veliki trošak koji mora platiti proizvođačima. Kome ćemo uzeti? To je složena situacija. Uključili smo razgovor sa svim dionicima, rade se različiti modeli. Sigurno je da građanima struja neće poskupiti".

Koliko će pojeftiniti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je pitanje, ovisi koji ćemo model primijeniti. Premalo je vremena da diskutiramo za koji sam model ja. Idemo za tim da napravimo što manji teret za građane".

Hoćete li opskrbljivačima ukinuti obvezu kupnje energije iz obnovljivih izvora kao što piše u zakonu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje opskrbljivača i njihove obveze i po kojoj će cijeni otkupljivati energiju je pitanje koje je na stolu i o kojem se raspravlja".

Naslijedili ste i neslavan projekt razdjelnika – Vaš stranački kolega Panenić cijeli je slučaj stavio na čekanje. Što je s tim?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opet se radi o primjeru neodgovorne politike. Zakon je obvezao zgrade ugradnjom razdjeljinka s ciljem povećanja energetske efikasnosti. Zadatak je možda bio dobar, ali način na koji je proveden je bio jako loš. Što se razdjelnika tiče, ne treba hitno slijediti odredbe prošloga zakona".

Struja i razdjelnici – u ovoj državi kao da nitko od političara ne odgovara - a šutke plaćaju građani - MOST se postavlja kao moralna vertikala - hoćete li inzistirati na pravdi i pronalasku krivca? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao sam da se radi o neodgovornoj politici Milanovićeve Vlade. Složenim se pitanjima prilazilo nekim parcijalnim rješenjima. Složeni sustavi traže složenija rješenja".

Ina kao strateški cilj ove vlade naša je sljedeća tema. Tko će kupiti MOL-ov udio?  Amerikanci ili Rusi ili netko treći?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je znati da Vlada smatra Inu strateškom tvrtkom. Ono što je važno je da se danas Ini pristupa s jedinstvenom politikom i to jača hrvatsku poziciju. Mislim da su naše prilike puno bolje".

Cijeli intervju s ministrom Dobrovićem pogledajte u prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo