MINISTAR OBRANE ŠALJE NOVE POZIVNICE: / 'Do kraja godine u pričuvu će biti pozvano još 3000 ljudi'

Image
Foto: PIXSELL, Duško Jaramaz

Donošenje Zakona o domovinskoj sigurnosti, o kojemu će uskoro glasovati zastupnici u Hrvatskom saboru, vrlo je važno jer se promijenila sigurnosna paradigma.

25.10.2017.
9:39
PIXSELL, Duško Jaramaz
VOYO logo

Rekao je to, gostujući na Hrvatskom radiju, ministar obrane Damir Krstičević usput najavivši da će do kraja godine u pričuvu biti pozvano još 3000 ljudi. Ministarstvo obrane dosad je u pričuvu pozvalo 18.000 vojnih obveznika radi obuke i osposobljavanja, a s ciljem popunjavanja šest pričuvnih pješačkih pukovnija.

Image
ČAK 18.000 HRVATA DOBILO POZIV ZA VOJSKU: /

MORH objavio detalje o popunjavanju šest pričuvnih pješačkih pukovnija

Image
ČAK 18.000 HRVATA DOBILO POZIV ZA VOJSKU: /

MORH objavio detalje o popunjavanju šest pričuvnih pješačkih pukovnija

"Danas imamo nove ugroze i rizike"

"Danas imamo nove ugroze, rizike s kojima se suočava svako moderno društvo, pa tako i hrvatsko. Vrlo nam je bitna sinergija, povezivanje svih sposobnosti države i upravo je to poanta tog zakona - uključivanje privatnog sektora, civilnih udruga, udruga građana, braniteljskih udruga pa i samih građana. Upravo iz partnerstva za sigurnost proizlazi sustav domovinske sigurnosti, koji smo mi već imali u Domovinskom ratu. I upravo na tom konceptu domovinske sigurnosti mi smo se obranili i u završnim operacijama oslobodili. Sustavom domovinske sigurnosti želimo ugraditi sigurno okruženje, promovirati i štititi nacionalne interese", izložio je ministar Krstičević u eteru Hrvatskog radija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto bi bio problem 2-3 dana služiti narodu"

Izrazio je zadovoljstvo početkom uspostave pričuve kazavši kako će do kraja godine u nju biti pozvano još tri tisuće ljudi.

Za one koji su već pozvani, ovoga je tjedna počela obuka u Splitu. Pričuvne pješačke pukovnije formiraju se i u Zagrebu, Osijeku, Karlovcu, Puli i Dubrovniku. Napomenuo je kako vojnu pričuvu imaju mnoge razvijene zemlje pa nabrojio njih četiri: Češku, Slovačku, Mađarsku i Francusku. Usto, kaže, ne shvaća zašto bi bio problem dva do tri dana služiti svome narodu i državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poznato je da je pričuva odigrala važnu ulogu u Domovinskom ratu, nakon rata smo je zapustili zbog nedostatka ambicija, vizije i financijskih sredstava. Sad kad smo radili Strategiju nacionalne sigurnosti, uvidjeli smo da nam s obzirom na nove ugroze i rizike trebaju dodatne sposobnosti. Poplave i požari... sve to traži da država bude brza u danom trenutku", pojasnio je Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo