TRAŽE SMJENU UPRAVE / Na sjednici GSV-a osnovan Stožer za 3. maj: 'Podržavamo radnike, a ako plaće ne bude, reagirat ćemo'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Sa sjednice je upućen i zahtjev za održavanje sjednice Nadzornog odbora "3. maja" radi smjene uprave

29.8.2018.
16:37
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) Primorsko-goranske županije u srijedu je jednoglasno poduprlo zahtjeve štrajkaškog odbora Brodogradilišta "3. maj" od kojih je prvi isplata plaća za srpanj.

 Ponovljeni su zahtjevi da se vrate sve pozajmice koje je "3. maj" dao Uljaniku, uz normalizaciju proizvodnog procesa i financijskog poslovanja, te da se "3. maj" izdvoji iz Uljanik grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa sjednice je upućen i zahtjev za održavanje sjednice Nadzornog odbora "3. maja" radi smjene uprave i uvođenja kriznog menadžmenta, te zahtjev za sazivanje sjednice nacionalnog GSV-a o aktualnoj problematici i restrukturiranju Uljanika.

Zaključci, u kojima se ističe da je brodogradnja od strateškoj interesa za razvoj gospodarstva Rijeke, županije i Hrvatske, upućeni su Vladi, nacionalnom GSV-u, Županijskoj skupštini, Gradskom vijeću  i drugima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, doznajemo, danas je na sjednici GSV-a PGZ-a osnovan Stožer za 3. maj,a kojeg čine : župan Valter Flego, gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednik GSV-a Damir Bačinović i predsjednik štrajkaškog odbora 3 maja Veljko Todorović.

Predsjednik GSV-a Damir Bačinović izjavio je u stanci sjednice da su svi sudionici poduprli radnike i štrajkaški odbor te kako očekuju da se zaključci odmah provedu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Ministar gospodarstva: 'Država ne može i ne smije isplaćivati plaću radnicima Uljanik grupe'

 U vezi s prosvjedima radnika Uljanika u Puli istaknuo je da se stanje u riječkom brodogradilištu još pokušava riješiti mirnim putem, ali radnici će, dodao je, ako plaća i dalje ne bude, morati poduzeti akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo pravo svim sredstvima braniti '3. maj'", istaknuo je.

 Glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u "3. maju" i član štrajkaškog odbora Juraj Šoljić istaknuo je da "3. maju" može pomoći Vlada, koja može dovesti kriznu upravu. Smatra da nije potrebno sazivati izvanrednu skupštinu dioničara, nego da je potrebna pomoć Vlade da se imenuje njezin predstavnik koji će štititi interese "3. maja" i radnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Šoljić je rekao da je kao predstavnik radnika u Nadzornom odboru "3. maja" u ponedjeljak zatražio smjenu Uprave, ali se o tome nitko od ostalih članova već tri dana nije oglasio. Prije gotovo godinu dana Šoljić je među prvima upozorio na stanje u "3. maju" te je dao ostavku na članstvo u Nadzornom odboru, a poslije se vratio. "Neću opet podnijeti ostavku, izdržat ću do kraja, '3. maj' može funkcionirati", istaknuo je.

Predsjednik štrajkaškog odbora Veljko Todorović pozvao je Vladu da ubrza procese kako bi se plaće što prije isplatile, a proizvodnja nastavila. Pritom je istaknuo da u "3. maju" nastoje održati mir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Radnici Uljanika sutra idu na Markov trg, a mi donosimo kronologiju propasti hrvatskih brodogradilišta 

 Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ponovio je da potpora gradske i županijske uprave nije upitna, da podupiru zaključke GSV-a, ali, istaknuo je, "problem nadilazi gradsku i županijsku razinu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Na pitanje o odlasku u Bruxelles, u koji su navodno otputovali neki istarski čelnici, rekao da se u ondje rješava pitanje restrukturiranja Uljanika. Restrukturiranje "3. maja" je završeno, a veliki dio novca za restrukturiranje je kroz pozajmice završio u Uljaniku, istaknuo je i dodao da je zato logično da se ustraje na jačem angažmanu Vlade i povratu pozajmica.

>> Slučaj Uljanik: Tko je kriv za propast i zašto je kao partner prihvaćen Končar koji neće uložiti ni lipe?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Župan Zlatko Komadina ocijenio je da je "3. maj" doveden u sadašnje stanje zbog neodgovorne Uprave Uljanika. Pozvao je Vladu da se aktivno uključi u rad kriznog stožera, čiji će osnutak, kako je rekao, danas predložiti. Rekao je kako to predlaže kako bi se ubrzala rješenja te da se očekuju i aktivnosti komercijalnih banaka koje su poslovale s "3. majem" i čiji su radnici komitenti tih banaka. "Optimist sam, drugačiji scenarij ne vidim", zaključio je Komadina.

 Štrajk u Brodogradilištu "3. maju" u srijedu je nastavljen, radnici čekaju isplatu barem jedne plaće, a ako plaća ne bude, iz štrajkaškog odbora najavljuju daljnje akcije. Riječka gradska i županijska uprava ponudila je pomoć u financiranju udžbenika za djecu radnika "3. maja", a građani doniraju hranu, školski pribor i dr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo