Određen datum za završetak pregovora

Europska unija već radi pod pretpostavkom da je indikativni pristupni datum za punopravno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji 1. srpnja 2013.

20.5.2011.
8:54
VOYO logo

Nekoliko izvora iz država članica EU neslužbeno je potvrdilo da se kao datum punopravnog članstva Hrvatske u Europskoj uniji razmatra 1. srpnja 2013. godine. Dakako, isti izvori pozivaju na oprez jer službene odluke još nema niti će je uskoro biti, a rasprava o tome tek je otvorena u Bruxellesu.

Očekuje se da će ministri u ponedjeljak neformalno dati instrukcije Europskoj komisiji da radi na zaključenju pregovora s Hrvatskom i na indikativnom datumu članstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je pak poželjela ući 1. siječnja 2013. kako bi od početka te godine mogla koristiti strukturne fondove EU koji su znatno veći od sadašnjih pretpristupnih. Pojavila se i opcija prema kojoj bi te fondove mogla koristiti od 1. siječnja 2013. čak i ako u punopravno članstvo stupi šest mjeseci poslije.

Naime, iz nekih se izvora čulo da već postoji presedan i da su neke države iz prijašnjeg vala proširenja mogle koristiti fondove od 1. siječnja 2004., a u članstvo su ušle 1. svibnja te godine, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, neslužbeno se doznaje i kako će Hrvatska zaključiti pristupne pregovore prije ljeta. Datum je navodno već određen, a ministri EU trebali bi ga objaviti 23. svibnja.

Vezani članak:

arti-201105190891006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo