Moderna tehnologija / Osijek prvi grad u Hrvatskoj sa 5G mrežom: 'Ona se razvija jer to zahtjeva gospodarstvo'

Brojne inozemne tvrtke koje se oslanjaju na 5G tehnologiju neće dolaziti u ostale dijelove Hrvatske, već u Osijek

26.1.2020.
10:00
VOYO logo

Po akcijskom planu europske Komisije, svaka država članica do kraja ove godine mora imati jedan grad pokriven suvremenom 5G mrežom.

Vlada je odlučila: Osijek će biti taj prvi naš grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5G ne znači samo i do trideset puta brži Internet, već je to tehnologija koja obuhvaća više sustava.

"U odnosu na prethodne generacije mreža, 2, 3 odnosno 4G, 5G mreža osim mobilne telefonije služi i za prijenos velike količine podataka. Ona služi ili će služiti za kontrolu i upravljanje industrijskih pogona. Ona se u najvećoj mjeri razvija zbog toga što to zahtjeva gospodarstvo", rekao je Slavko Rupčić, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što znači da brojne inozemne tvrtke koje se oslanjaju na 5G tehnologiju neće dolaziti u ostale dijelove Hrvatske, već u Osijek. Pa se s projektom kreće odmah.

"Izuzetno je bitno djelovati brzo na globalne promjene koje nosi četvrta industrijska revolucija s najmodernijim tehnologijama koje nudi i nema mjesta za čekanje, koja će zasigurno stvoriti nove poslovne prilike", poručio je Boris Piližota, dogradonačelnik Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtke koje koriste 5G mrežu trebat će radnike. A s elektrotehničkog fakulteta izlaze generacije obrazovanih mladih ljudi koji se nadaju radnim mjestima.

"Svakako ostati u Hrvatskoj i smatram da je svaka investicija u Hrvatsku dobra investicija. To znači radna mjesta", rekla je Valentina Gotal sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se zaposlenju u struci. Još bržem od brzine 5G mreže", rekao je Karlo Lucić sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva Osijek.

Osječani znaju da je njihov grad IT središte, pa iščekuju 5G.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam toliko upućena u to, ali mislim da će to biti u redu", kazala je Martina iz Osijeka.

"Podržavam sve što je novo. Nadam se", poručio je Darko iz Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ima onih koje zračenje brine. Pa se već planira i monitoring zračenja koji će se pratiti već od sada, nulte točke dok 5G još nije uveden i uspoređivati iz mjeseca u mjesec i, zbog odgovornog ponašanja prema zajednici, pratiti stanje sljedećih pet godina.

"Prema svim pokazateljima koje mi danas imamo, prema znanstvenim saznanjima, za očekivati je to zračenje bude u rangu ovog zračenja, ne nešto značajno veće, ali uvijek treba biti oprezan", rekao je Rupčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kako Hrvatska ima razinu zračenja i do 20 puta manju od Belgije i drugih razvijenih zemalja, a diplomci se vesele se mogućim novim radnim mjestima.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo