Hrvatski aspurd / Znaju li uopće institucije koliko je u Hrvatskoj djece iz DR Kongo? Piletić kaže jedno, Katić drugo...

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova rekao je da su u posljednjih 10 godina 94 maloljetnika iz DR Kongo dobila hrvatske putovnice. Drugačije podatke od njega iznio je prije sedam dana ministar rada i socijalne skrbi Marin Piletić koji je rekao da je 131 dijete posvojeno u Hrvatskoj

18.1.2023.
16:23
VOYO logo

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić kazao je u srijedu tijekom saborske rasprave o zakonu o putnim ispravama da su u zadnjih deset godina 94 maloljetnika rođena u DR Kongu dobila hrvatske putovnice.

"Takvih isprava ishođeno je za 94 maloljetnika rođenih u DR Kongo u zadnjih deset godina”, rekao je Katić odgovarajući na upit Hrvoja Zekanovića (HDS) po kojoj proceduri su djeca iz Konga dobila hrvatske putovnice. Prema zakonu o hrvatskom državljanstvu dijete sa stranim državljanstvom može dobiti hrvatsko državljanstvo kada ga posvoje hrvatski državljani, rekao je Katić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugačije podatke od njega iznio je prije sedam dana ministar rada i socijalne skrbi Marin Piletić koji je rekao da je 131 dijete posvojeno u Hrvatskoj stoga je RTL Danas poslao upit MUP-u.

"Naš državni tajnik je ispravno rekao, iznio je podatke o izdanim nužnim ispravama - putovnicama. Putovnice su u našoj nadležnosti, a ovo drugo nije", poručili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miletić: Kako su djeca iz Konga dobila hrvatske dokumente

"Kada postoje pravomoćni dokumenti o posvojenju, osoba može kao i za svoje rođeno dijete otići u matični ured, upisati ga u knjigu rođenih i državljana te nakon toga doći u policijsku upravu i podnijeti zahtjev za izdavanje putovnice”, kazao je.

Kako su djeca iz Konga dobila hrvatske putovnice zanimalo je i Marina Miletića (Most). Upitao je koliko je ukupno posvojeno djece iz Konga i drugih afričkih zemalja u Hrvatskoj, tko nadzire te postupke i tko suzbija moguću trgovinu djecom. "Ako se podaci ažurno vode i jednostavno razmjenjuju zašto je do njih tako teško doći”, upitao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O hrvatskom pravosudnom sustavu dosta govori to da su u Zambiji u šoku i pitaju se kako su Hrvati uspjeli posvojiti djecu iz DR Konga, kako to da imaju hrvatska imena, prezimena i hrvatske putovnice, ustvrdio je Davor Dretar (DP).

"Dokumenti za posvojenje ili su u potpunosti krivotvoreni ili su izdani u Hrvatskoj bez odgovarajućih pravnih temelja”, ustvrdio je Dretar i zatražio odgovor tko je dokumente izdao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bajs: Istražiti slučaj i pooštriti kontrole

Željko Pavić (Socijaldemokrati) rješenje vidi u digitalizaciji i informatizaciji odnosno povezivanju podataka i registara.”Onda se neće izdavati putovnice osobama koje nisu naši državljani i iz država koje su zabranile posvojenje svoje djece”.

Damir Bajs (DB NL) kaže kako treba istražiti slučaj posvajanja djece iz Konga i pooštriti kontrole jer su rodne listove i putovnice toj djeci izdali hrvatski organi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu suprotno pravnom i ustavnom poretku Republike Hrvatske dijete posvojiti dvije žene ili dva muškarca ili jedna žena i muškarac koji ne zna je li muškarac ili žena na temelju nekakvog dokumenta i to dijete iz Konga koje nikada nije vidjelo svoju potencijalu majku i oca niti zna gdje je Hrvatska ", kazao je Željko Sačić (Hrvatski suverenisti).

Izmjene pojednostavljuju izdavanje putovnica za djecu

Zastupnici su podržali konačne izmjene Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana jer donose jednostavniju proceduru izdavanja putovnica za djecu. One će omogućiti da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, može podnijeti zahtjev i preuzeti putovnicu svojeg djeteta, što do sada nije bilo moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvidom u maticu rođenih vidjet će se postoje li zabilješke o lišenju roditeljske sposobnosti jednog od roditelja i u tom slučaju neće se dozvoliti izdavanje putovnice, a ako se to utvrdi naknadno putovnica će se poništiti.

U provedbi dosadašnjeg zakona uočeno je niz poteškoća, kada jedan od roditelja iz objektivnih razloga ne može preuzeti putovnicu jer primjerice radi na brodu, u inozemstvu ili je u zatvoru, kazao je Katić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle je godine izdano 285. 392 putovnica, od čega 210.617 u policijskim postajama, a 74.775 u diplomatsko konzularnim predstavništvima, naveo je državni tajnik.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo