NAKON SASTANKA / Plenković: ' Postigli smo dogovor. Plaća od 1. listopada raste 6 posto, u travnju 2 posto'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sanja Šprem je rekla da će članovi sindikata na referendumu odlučiti hoće li prihvatiti odluku vlade

26.10.2022.
22:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Gotov je sastanak predstavnika sindikata i vlade. Premijer Plenković se obratio medijima.

Kompromis između vlade i predstavnika sindikata. Mogu kazati da smo dogovor postigli. Rezime današnjih razgovora je: Dogovoreno je da se s 1. listopada povisi plaća za 6 posto, osnovica. A da isto tako povećanje od 1. travnja iduće godine bude 2 posto. Dogovorili smo da se formalni pregovori nastave u 3. tjednu rujna. Dogovorili smo i božićnicu s 1500 na 1700. Dogovorili smo za ovaj Božić povećanje regresa s 1500 na 1700 kuna te dara za dijete sa 600 na 754 kune. To je rezime današnjeg dogovora i zahvaljujem predstavnicima svih sindikata javnih i državnih službi, kolegama koji su vodili razgovore. Zahvaljujem svim čelnicima sindikata na razgovorima koji su bili konstruktivni", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja je rekla da će članovi sindikata na referendumu odlučiti hoće li prihvatiti odluku vlade. Rezultati bi trebali biti spremni u ponedjeljak.

"Nakon nekoliko sati pregovora i prvenstveno konstruktivnog razgovora, došlo je do značajnog iskoraka od prethodne ponude Vlade RH. Svi Sindikati javnih službi izjasnili su se da će s ovom ponudom ići na referendum ili međuizjašnjavanje svojih članova. Neki će možda odraditi odluke na svojim tijelima. O rezultatima referenduma priopćit ćemo u ponedjeljak, kako bismo mogli u slučaju prihvaćanja ponude potpisati dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru u 16 sati i kako bi se mogao primijeniti rast osnovice od 1. listopada ove godine", kazala je Šprem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je, kaže, važno da zaposlenici budu upoznati s konkretnom ponudom Vlade RH, kako bi se kroz sutrašnji dan i prekoustra mogli izjasniti o ponudi.

"Svakom od članova je da rezonira kompletnu ponudu Vlade RH. Napominjem, došli smo do iskoraka, a članovi će odlučiti o tome na referendumu", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako je, jesu li zadovoljni, vrlo teško pitanje.

"Ja sam jasno komunicirala da naš zahtjev je 8+5, što nije bilo realizirano, no Vlada je napravila iskorak a članstvo će odlučiti. Njihova je zadnja"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da smo pomakli kotač od zadnjeg puta. Staviti ćemo na tijela, nećemo provoditi referendum. Mislim da som izvukli najbolje iz ove situacije. Samo povećanje osnovice linearno povećanje plaće ne rješava neke situacije u državnoj upravi, mi očekujemo Zakon o plaćama i druge akte koji bi trebali putem koeficijenata ispraviti neke nepravde. Ne može u državnoj upravi biti ljudi koji imaju plaću manju od minimalne", rekao je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo