buđenje iz zimskog sna / Prevarilo ih toplo vrijeme: Najezda šišmiša u Novom Zagrebu, na jednom balkonu pronašli ih 17!

U akciju su krenuli hvatači iz Skloništa za životinje Dumovec

12.2.2020.
17:45
VOYO logo

U oporavilištu zagrebačkoga Zoološkog vrta posljednjih dana bila je gužva. Šišmiše je probudilo toplo vrijeme, a šest ih još ovdje na promatranju.

''Oni krenu letjeti i izlijetati jer se prevare, jer misle da je došlo vrijeme kada to i trebaju napraviti, ali nema dovoljno vremena da se i insekti kojima se oni hrane razviju pa nemaju dovoljno hrane'', kaže Ingeborg Bata, veterinarka u zagrebačkom Zoološkom vrtu.

Na godinu zbog razlika u temperaturi prime između 80 i 100 šišmiša. Ovdje ih pregledaju i izmjere njihovu fizičku kondiciju, a zatim ih ovisno o njihovu stanju puštaju ili u Udruzi za zaštitu divljih životinja nastavljaju zimski san.

Kada šišmiši zalutaju na balkone ili u stanove, stižu hvatači iz Skloništa za životinje Dumovec. U jednoj od posljednjih intervencija na balkonu su otkrili čak 17 šišmiša.

''Njima je dovoljno nekoliko milimetara otvorene pukotine da se zavuku. Na jednoj intervenciji se zavukao između prolaza i rolete. Najteže je ako završe na podu jer onda ako nastupi hladnoća, oni se smrznu", kaže Darko Ozmec iz Terenske službe Skloništa za nezbrinute životinje Dumovec.

U posljednjih desetak dana najaktivniji su bili u zagrebačkom naselju Siget. Građani kažu da su se sa šišmišima - već susretali.

''Kad je naglo zatoplilo, onda su oni iz tih rupa u kojima žive pali na balkon i onda su svi navalili jer kad jedan padne, ona drugi stižu u pomoć", kaže Livija.

''Ove godine ih još nisam vidjela, ali prije dvije godine su nam dva sletjela na balkon", kaže Anita.

Ovi leteći sisavci nisu opasni za ljude. Ako zalutaju i na vaš balkon, ne dirajte ih bez rukavica i obvezno zovite stručnjake iz Dumovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo