SJAJNE BROJKE / Svjetski dan darivatelja krvi: Hrvati pokazali da su spremni pomoći kad to zatreba

Prikupljeno je gotovo 70 tisuća doza spremnih za spašavanje tuđih života

14.6.2019.
21:22
VOYO logo

Svaka doza donirane krvi može spasiti tri života. Nikada veći broj darivatelja povezan je i s akcijom dobrovoljnog darivanja koja se odnedavno provodi u srednjim školama.

Povodom Svjetskog dana darivatelja krvi, mnogi su baš danas odlučili dati pola litre krvi za druge. Uistinu, gdje god se okrenuli, gužva. I stari i mladi darivatelji spremni nekome pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su većinom žene bile u Hrvatskom crvenom križu na dobrovoljnom darivanju, inače su darivatelji češće muškarci i to između 30 i 50 godina.

Tijekom 2018. godine u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa prikupljeno je 156.574 doza krvi, a zajedno s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu 195.641 doza. Što je velika brojka za malu državu. Tome pomaže i nedavno pomlađivanje darivatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad su bile maturijade, javljali su se mladi, stanovništvo nam stari, pa je dobro da nam se obnavlja krv. I oni hvala bogu imaju zdravu krv", rekla je glasnogovornica hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić.

Ova godina je počela obećavajuće, što pokazuje da Hrvati mogu pomoći kada treba. U razdoblju od siječnja do svibnja 2018. godine u organizaciji HCK prikupljeno je 65.721 doza, a u istom razdoblju ove godine oko dvije tisuće više, točnije 67.655 doza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo