TESTOVI ZA OTKRIVANJE KORONAVIRUSA SU NEPOUZDANI? / Čak pet od 167 zaraženih ima negativne rezultate na bolest

Image
Foto: Profimedia

U nekim državama se čak tvrdi da se provede do čak šest negativnih tekstova prije nego se koronavirus dijagnosticira

1.3.2020.
19:47
Profimedia
VOYO logo

Znanstveno istraživanje objavljeno prije dva tjedna u renomiranom časopisu Radiology propituje testove za koronavirus, odnosno njihovu pouzdanost. Podsjetimo, koronavirusom COVID-19 u svijetu je zaraženo 85.705 osoba, dok je njih 2.933 preminulo od te bolesti. Brojka preminulih izvan Kine popela se na 98. Kao što vjerojatno svi znaju, izvor zaraze krenuo je iz Kine, a ova bolest prepoznata je najmanje u 61 državi.

Kako prenosi Večernji list, postoje sumnje koje uzrokuju zabrinutost da trenutačni dijagnostički testovi za prepoznavanje COVID-19 nisu dovoljno pouzdani. U nekim državama se čak tvrdi da se provede do čak šest negativnih tekstova prije nego se koronavirus dijagnosticira. Za razliku od testiranja. prepoznavanje simptoma bio je prioritet u kineskoj provinciji Hubei odakle je bolest i krenula. Zbog toga se u jednom danu prepoznalo čak 15.000 novih slučajeva, što čini četvrtinu slučajeva do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HRVAT OPISAO CIJELU PROCEDURU TESTIRANJA NA KORONAVIRUS: /

Otkad su došli po njega pa kroz sva vađenja krvi, briseve...

Image
HRVAT OPISAO CIJELU PROCEDURU TESTIRANJA NA KORONAVIRUS: /

Otkad su došli po njega pa kroz sva vađenja krvi, briseve...

Koji je problem s testiranjem?

Kada je o testovima riječ, valja reći da se oni temelje na traženju genetskog koda virusa. Za sada postoji sedam koronavirusa i svi oni imaju genom kodiran preko ribonukleinske kiseline odnosno RNK. Između ostalog u skupinu koronavirusa spadaju i SARS, MERS kao i novootkriveni COVID-19 koji trenutno "žari" i "pali" svijetom.

Image

A laborant at the State Health Authorities of Baden-Wuerttemberg works on a test sample of a suspected case of the 2019 Novel Coronavirus (2019-nCoV) in Stuttgart, sothern Germany on January 29, 2020. Germany's first confirmed coronavirus patient caught the disease from a Chinese colleague who visited Germany last week, officials said on January 28, 2020, in the first human-to-human transmission on European soil, according to an AFP tally., Image: 495435645, License: Rights-managed, Restrictions: Germany OUT, Model Release: no, Credit line: Marijan Murat / AFP / Profimedia

Standardni PCR test ne može se koristiti da bi se prepoznala prisutnost virusa kod već oboljelih pacijenata, već se prvo virusni RNK mora enzimski pretvoriti u DNK u biokemijskoj reakciji koju katalizira enzim reverzna transkriptaza (RT), prenosi Večernji list. Pouzdana metoda detekcije virusa zbog toga je RT-PCR. Ti testovi se već više od 10 godina koriste u otkrivanju i detekciji virusa, poput virusa gripe i HIV-a. Kod prepoznavanja COVID-19 koronavirusa od pacijenta se prvo uzima uzorak brisoma donjeg dijela grla pa se nakon toga u laboratoriju izolira RNK molekule COVID-19. Nakon toga se molekule amplificiraju u milijune kopije preko RT-PCR testa. Ipak, testovi detekcije COVID-19 i dalje se pokazuju neučinkovitima. Zašto je to tako?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na testu pet od 167 pacijenata dobiva negativan rezultat iako su zaraženi

Studija objavljena u Radiologyju kaže da je RT-PCR test pokazao da je čak pet od 167 osoba zaraženih koronavirusom pokazalo negativan rezultat na testu usprkos činjenici da su snimke pluća svih 167 pacijenata pokazivale da su teško bolesni. Moralo je proći nekoliko dana da se testovi pokažu pozitivnima na COVID-19 kod tih pacijenata.

Image

Medical personnel wearing protectice suits interact with two patients (R on bed and standing) tested positive to the coronavirus in an isolation room at Cho Ray hospital in Ho Chi Minh City on January 23, 2020. Two Chinese nationals in Vietnam have tested positive for the SARS-like coronavirus and are being treated in hospital, officials said on January 23., Image: 494419929, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: STR / AFP / Profimedia

K tome, tu je i velik broj pojedinačnih slučajeva, poput onog liječnika Li Wenlianga. On je prvi objavio postojanje novog koronavirusa te je nedavno umro od posljedica infekcije COVID-19 koronavirusom. Poslije svoje smrti liječnik je postao heroj u Kini, a i sam dr. Wenliang kazao je da su rezultati njegovih testova na prisutnost COVID-19 par puta bili negativni te da su tek kasnije pokazali da je obolio. No, on nije jedini jer kineski novinari su otkrili i druge slične slučajeve kada su testovi bili negativni šest puta i onda sedmi put pokazali pozitivan rezultat. Isto se dogodilo i u Singapuru i Tajlandu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo