crne brojke / U Hrvatskoj više od 100.000 ovisnika o kocki i internetu, najteže slučajeve hospitaliziraju u Vrapču

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ovisnici, koji prepoznaju svoj problem, kao i njihove obitelji mogu se obratiti bilo kojoj psihijatrijskoj instituciji, domovima zdravlja i bolnicama, no Klinika za ovisnosti u Vinogradskoj i Zavod za liječenje ovisnosti na Klinici za psihijatriju u Vrapču prave su adrese na koje mogu obratiti

27.11.2015.
15:26
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Nove ovisnosti o kockanju, klađenju i internetu poprimaju epidemijske razmjere, a situaciju otežava izostanak lijekova, dijagnostičkih i terapijskih algoritama za liječenje tih ovisnika, kojih je samo u Hrvatskoj više od 100 tisuća.

Ogroman je broj osoba u Hrvatskoj ovisan i o kockanju i o internetu, no  društvo i obitelji najčešće ne prepoznaju poremećaj. Ovisnici ulaze u strašne dugove, a u javnosti svoju bolest predstavljaju samo "kao zabavu ili lošu naviku", istaknuo je psihijatar Ante Bagarić predstavljajući taj fenomen u petak na stručnom simpoziju "Dostignuća u liječenju ovisnosti u Zagrebu".  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovisnici, koji prepoznaju svoj problem, kao i njihove obitelji mogu se obratiti bilo kojoj psihijatrijskoj instituciji, domovima zdravlja i bolnicama, no Klinika za ovisnosti u Vinogradskoj i Zavod za liječenje ovisnosti na Klinici za psihijatriju u Vrapču prave su adrese na koje mogu obratiti.

Najteže ovisnike o kockanju na Vrapču hospitaliziraju, ali liječe ih i u dnevnim bolnicama i psihoterapijskim grupama, ovisno o potrebama i kliničkim stanjima. Za te ovisnosti o kocki i internetu trenutačno ne postoji niti jedan lijek, no, ističe Bagarić, najčešće su u podlozi velika depresivnost i anksioznost za koje se prepisuje tretman lijekovima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti na Klinici za psihijatriju Vrapče,  podsjetio je kako je ovisnost  o kockanju tek 1980. priznata kao patološki poremećaj kontrole poriva. 

Aktualni podaci govore da je 80 posto stanovnika SAD-a barem jednom u životu kockalo, a Hrvatska brzo preuzima te negativne trendove. Statistike pokazuju i da muškarci počinju ranije kockati, ali češće kockaju u društvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žene su manje sklone toj ovisnosti, ali kada krenu onda odlaze tamo gdje ih nitko ne pozna  i vrlo je mala vjerojatnost da će se javiti u programe odvikavanja", rekao je Bagarić. 

Iako je najčešće riječ o osobama koje nisu bile povezane s kriminalom, zbog nove ovisnosti u 80 posto slučajeva postaju kriminalci koji pljačkaju da bi se mogli nastaviti kompulzivno kockati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predavanju o novim oblicima ovisnosti odbacio je tumačenja kako država zbog poreza zarađuje na kocki, istaknuvši da su štete za društvo nekoliko puta veće od tako naplaćenog poreza. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo