HRVATSKA ŠIRI PONUDU / Uskoro stiže novi lijek protiv korone, a čeka se odobrenje i za one u kapsuli: 'Išao bi na recept. Pio bi se kod kuće'

U Hrvatsku uskoro stiže novi lijek protiv koronavirusa, no prije toga će stići doze cjepiva za djecu od pet do 11 godina

11.12.2021.
8:25
VOYO logo

Do kraja mjeseca, odnosno ove godine, u Hrvatsku bi trebao stići novi lijek protiv koronavirusa. Sadrži antitijela koja ljudski imunitet razvija preboljenjem zaraze ili cijepljenjem.

"Riječ je o sintetskim lijekovima, kombinacija dva antitijela koja se daju ljudima koji imaju blaži oblik bolesti, koji nisu na kisiku. Daju se do pet dana od pojave simptoma bolesti i kod osoba kod kojih se očekuje da se tijek može zakomplicirati“, objasnio je za RTL Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PAPRENA CIJENA /

Hrvatska će nabaviti lijek protiv Covida-19: Jedna bočica košta 15.500 kn, a trebamo 200 doza mjesečno

Image
PAPRENA CIJENA /

Hrvatska će nabaviti lijek protiv Covida-19: Jedna bočica košta 15.500 kn, a trebamo 200 doza mjesečno

U obliku infuzije primat će ga starije, imunokompromitirane osobe te kronični bolesnici. "Trenutno su odobrena tri lijeka za liječenje bolesti COVID-19 i imamo još dva lijeka kod kojih je indikacija proširena i mogu se koristiti za liječenje covida“, rekla je Tihana Šlezak, epidemiologinja u HALMED-u.

Suzbijanje covida tabletama

Europska regulatorna agencija dala je preporuku, a očekuje se i skoro odobrenje za prvi lijek protiv covida u obliku kapsula. Iako nije službeno registriran, Slovenija ga je već odobrila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio bi za pacijente koji su razvili bolest, ali nije teži oblik bolesti, ne zahtijevaju terapiju kisikom. Išao bi za odgovarajuću indikaciju u konzultaciji s liječnikom. Išao bi na recept i mogao bi se primjenjivati kod kuće“, objasnila je Šlezak.

Terapija je jednostavna: dvije tablete dnevno tijekom pet dana. No, liječnici upozoravaju da na zarazu ništa ne utječe tako dobro kao cjepivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Cjepivo je prva linija obrane'

"Cjepivo je prva linija obrane. Lijekovi se daju kod blažih oblika bolesti za prevenciju težih oblik bolesti, hospitalizaciju i komplikacije. S tim lijekovima očekujemo da ćemo rasteretiti bolnički sustav, da će biti manje potrebe za dolaskom u bolnice i manje težih oblika bolesti“, poručio je Puljiz.

Stoga je HZJZ izdao nove preporuke, prema kojima se treća doza može primiti svega tri mjeseca nakon druga. Uz to, u ponedjeljak stiže i cjepivo za djecu od pet do 11 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo