U parlamentu predan zahtjev za referendum

Potpisima 86 od ukupno 90 zastupnika u slovenskom parlamentu u proceduru predan je zahtjev za održavanje referenduma o arbitražnom sporazumu Hrvatske i Slovenije.

26.4.2010.
12:18
VOYO logo

arti-201004210489006Vodstvo parlamenta ima sedmodnevni rok u kojemu mora raspisati referendum na kojemu će se slovenski birači opredijeliti podržavaju li parlamentarnu ratifikaciju, odnosno arbitražni sporazum koji su 4. studenog prošle godine potpisali premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor, a hrvatski ga je Sabor već ratificirao.

Referendum bi se održao 6. lipnja, a na njemu bi Slovenci odgovarali na referendumsko pitanje ''Jeste li za to da se primijeni zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma između Vlade Republike Slovenije i Vlade Republike Hrvatske što ga je parlament prihvatio na sjednici 19. travnja 2010. godine?''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev za održavanje referenduma podnijet je potpisima zastupnika iz svih parlamentarnih stranaka, a sada vodstvo parlamenta referendum mora raspisati u roku sedam dana.

Referendum će biti održan vjerojatno 6. lipnja, kako bi se omogućila predviđena 30-dnevna kampanja. Prijašnja ispitivanja pokazala su da većina Slovenaca podržava arbitražni sporazum, no prilikom ratifikacije slovenskom parlamentu protiv njega se izjasnila oporba, a bojkotirala je i glasovanje, nazvavši arbitražu lošim rješenjem za okončanje graničnog spora s Hrvatskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok premijer Pahor smatra arbitražni sporazum dobrim rješenjem i tvrdi da će Sloveniji arbitraža potvrditi njeno stajalište da ima teritorijalni izlaz na otvoreno more, oporba smatra suprotno i arbitražu ocjenjuje riskantnom, pa predlaže odustajanje od arbitraže i nove bilateralne pregovore s Hrvatskom.

Ukoliko bi se dogodilo da birači na referendumu ponište ratifikaciju jer je riječ o tzv. naknadnom zakonodavnom referendumu, parlament više ne bi mogao odlučivati o tom pitanju slijedećih godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201004190806006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo