O PROSVJEDIMA U ČISTOĆI / Tomašević: 'Uprava će sudu prijaviti nezakoniti štrajk. Ovo nije igra. Ja nisam Bandić'

Image

Tomašević je istaknuo da će Uprava danas sudu prijaviti nezakoniti štrajk, a najavio je i da 'trošak plaća radnika koji su u nezakonitom štrajku snosi sindikat, a riječ je o 100.000 eura dnevno'

25.1.2023.
10:07
VOYO logo

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održava press konferenciju povodom posljednjih zbivanja u podružnici Čistoća Zagrebačkog holdinga.

"Ono što bih jasno htio reći je da za razliku od prošle vlasti, ova vlast je u potpunosti poštivala, poštuje i namjerava poštivati kolektivni ugovor prema svim radnicima u zagrebačkom Holdingu. Prošla vlast kolektivni ugovor nije poštivala. Zbog neisplate božićnica 2017. je bila tužena i nije bilo štrajka. Mi ne samo da poštujemo kolektivni ugovor nego smo i mimo kolektivnog ugovora dali uputu Upravi da ide dodatno povećati materijalna prava, svjesni inflacije i svjesni otežanih uvjeta rada zbog novog modela i reforme koja je u tijeku da se to unaprijedi", rekao je Tomašević na početku press konferencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sindikati su se postavili da žele linearno povećanje svih plaća u Holdingu i onih u srednjem menadžmentu da im se poveća u jednakom postotku kao onima s najnižim primanjima kao što su ovi radnici što sada štrajkaju. Smatrali smo da je socijalno pravednije da se u većem postotku povećaju plaće onima koji imaju najmanje plaće, a u najmanjem postotku onima koji imaju najveće plaće. Ovim radnicima koji sada štrajkaju su plaće povećane 13 posto krajem prošle godine, a onima u srednjem menadžmentu manje od 5 posto. U prosjeku to dođe oko osam posto. Išlo se na socijalno pravednije povećanje plaća", rekao je zagrebački gradonačelnik i dodao da su i povećane božićnice.

"Radi se o višegodišnjem zanemarivanju. Naši konkretni potezi su ukidanje agencijskog rada, u potpunosti poštivanje kolektivnog ugovora, povećanje materijalnih prava čak i kad se nismo mogli dogovoriti sa sindikatima. I dalje smo u postupku mirenja oko dodatnog povećanja plaća. Vodimo socijalni dijalog i onda nam se dogodi nenajvaljeni štrajk. Nezakoniti štrajk. Ne znam kome se dogodio, kojem gradonačelniku, a spremni smo na socijalni dijalog", rezolutan je bio Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da nije bilo Grada koji je dodatno ugrozio likvidnost radnici ne bi dobili plaću u zagrebačkom Holdingu. Holding nije mogao isplaćivati svoje plaće", kazao je Tomašević pa rekao da nema spora da su trojica radnika s kojima su ostali solidarni pogriješili.

"Koja je poanta situacije da pregovaramo sa sindikatima ako se dođe na nenajavljeni štrajk. Zakon regulira kako se može ići u štrajk. Mi smo u proceduri mirenja i unatoč tome imamo nenajvljeni štrajk koji ide unedogled. Sindikati u ovom trenutku tvrde da to nije pod njihovom kontrolom, a u isto vrijeme žele s nama pregovarati o povećanju materijalnih dobara na razini cijelog Holdinga", nastavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morate upozoriti poslodavca da se napravi što manja financijska šteta i što manja neugodnost građanima. Govorimo o usluzi koja utječe na javno zdravlje, higijenu i sigurnost građana. Mogu li policajci u nezakoniti štrajk sutra? Policajci koji imaju slične plaće kao komunalni radnici ili medicinske sestre. Je li to moguća situacija. Iz te perspektive da sindikati tvrde da to nema veze s njima, a u isto vrijeme pregovaraju. Pitam se što je sljedeće? Hoće li se to dogoditi u drugim poduzećima? Uprava će danas prijaviti sudu nezakoniti štrajk i oni smatraju, mi se slažemo, da trošak plaća radnika koji su u nezakonitom štrajku snosi sindikat. Mogu razumjeti prvi dan, no od jučer kada je jasno da je štrajk nezakonit po njima i nama trošak plaća - govorimo o 100 tisuća eura dnevno - snosi sindikat", kazao je Tomašević.

'Ovo nije igra'

"Ovo nije igra. Spremni smo pregovarati, ali tražimo da se vrate na posao", rekao je kasnije zagrebački gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mislim dolijevati ulje na vatru. Želio bih čuti sindikate kako vide ovu situaciju. Prvi dan su rekli da nemaju veze s tim. Stoje li sindikati iza toga ili ne, ako ne stoje onda pregovaramo s krivim ljudima. Ako stoje, onda je ovo nezakoniti štrajk i trebaju snositi trošak. Ponavljam, svi se moraju ponašati razumno. Ovo što se traži je povećanje od 40 posto u odnosu na studeni. Ono što dobivaju radnici je plaća i neoporeziva primanja, to je 990 eura za komunalne radnike i oko 1200 za vozače. To je ono što njima sjedne na račun kad se izračuna plaća i neoporezive naknade od jednostrane odluke Uprave. Neki će to osjetiti tek u veljači jer je riječ o plaći za siječanj", pojasnio je Tomašević.

"Doći ću. Ja nisam Bandić koji je za svako zapošljavanje u Holdingu morao dati potpis. Ja imam 340 ustanova gradskih i 20 gradskih poduzeća. Nije poanta da upravljam sam nego Uprava i Upravna vijeća. Ako treba uključit ću se u razgovore, ali s kime da razgovaram?", kazao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro opširnije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo