Vlada krpa minus uzimajući dobit uspješnima

6.4.2011.
0:49
VOYO logo

Subotnjom odlukom o tome da će poduzeća u većinskom državnom vlasništvu najmanje 50 posto pripadajuće dobiti preusmjeravati u državni proračun, a da će isto pokušati i tvrtke u kojima država ima manjinske udjele, Vlada na najizravniji način podriva vlastitu investicijsku politiku.

''Zbog problema s punjenjem prihodovne strane proračuna, Vlada je očito bila primorana na takvu odluku, ali to je stvarno loša vijest za investicijski ciklus koji se oslanja na tvrtke u državnom vlasništvu. Pri tome ne mislim da će te tvrtke odustati od najavljenih investicija, možda manjim dijelom, ali će sada dio tih investicija morati financirati kreditima. Dakle, izvor financiranja bit će mnogo skuplji'', prokomentirao je situaciju Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, Hrvatska sada plaća danak činjenici što Vlada nije provela potrebne uštede u državnom proračunu za 2010. i 2011., pa mora povlačiti očajničke mjere koje su štetne za gospodarski razvoj i investicijski zamah. Pogotovo se to odnosi na HEP koji je, prema neslužbenim podacima, ostvario dobit od 1,3 do 1,4 milijarde kuna. HEP je dobar dio svojih investicija, o kojima Jadranka Kosor stalno govori u javnosti, trebao financirati upravo s tom dobiti, a sada će morati dizati dodatne kredite.

Osim toga, HEP je od 2004. do 2009. stalno zakidao redovno održavanje postrojenja, pa je posljednje dvije godine jače krenuo i u taj posao, a sada sve to opet dolazi u pitanje. Kada je u pitanju INA, Vlada tu trenutačno vodi bitku s mađarskim MOL-om, jer je Nadzorni odbor INA-e, u kojemu Mađari imaju većinu, donio odluku da se neto dobit od 958 milijuna kuna reinvestira ili prenese u zadržanu dobit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada se očekuje Skupština dioničara INA-e na kojoj će Vlada, budući da s mirovinskim fondovima ima više dionica od MOL-a, pokušati pobiti tu odluku, što samo govori o razini odnosa između dvaju strateških partnera, piše Slobodna Dalmacija.

Vezani članci:

arti-201104020110006 arti-201103310058006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo