VODEĆI STRUČNJAK ZA CIJEPLJENJE: / 'Onaj tko se cijepi, gotovo sigurno će preživjeti koronavirus, pa i oni koji imaju teške komorbiditete'

Image

Onaj tko bude cijepljen, vrlo vjerojatno ili gotovo sigurno, bez obzira kojoj populaciji pripada, preživjet će zarazu koronavirusom

16.12.2020.
22:36
VOYO logo

Član Nacionalnog savjetodavnog odbora za cijepljenje i vodeći stručnjak u Hrvatskoj za cijepljenje, dr. Goran Tešović iz "Frana Mihaljevića", objasnio je što očekivati od cjepiva te kako biti siguran u njegovu učinkovitost.

"Ovog trenutka nemamo niti jednu drugu mogućnost učinkovite borbe protiv bolesti uzrokovane koronavirusom. Uostalom, vidite iz svakodnevnih informacija da je svakim danom sve veći broj preminulih kako je sve veći broj zaraženih", objasnio je za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HOĆE LI SE TRUMP CIJEPITI? Mediji pišu jedno, ali on govori drugo: /

'Radovat ću se tome kada za to dođe pravo vrijeme'

Image
HOĆE LI SE TRUMP CIJEPITI? Mediji pišu jedno, ali on govori drugo: /

'Radovat ću se tome kada za to dođe pravo vrijeme'

Kaže kako ne treba biti u strahu od cjepiva.

"Razvijena su po svim principima suvremene vakcinologije. Ono što možda neke zbunjuje i izaziva dodatni zazor je da se sve radilo u popriličnoj brzini. Međutim, tu brzinu diktira epidemiološka situacija u svijetu - ogroman broj oboljelih, ogroman broj preminulih, pa je to ključni razlog zbog kojega se moralo djelovati vrlo brzo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stalno prikupljanje novih podataka o cjepivima

Za cjepiva koja su razvijena kazao je da su im nuspojave uglavnom blage ili umjerene.

"Kroz idućih nekoliko tjedana imat ćemo dodatne informacije iz epidemiološkog praćenja što je uobičajeni način na koji se neko novo cjepivo promatra nakon uvođenja u široku upotrebu. Nakon što se primjene stotine, tisuće, milijuni doza u populaciji... vidjet ćemo dobivamo li neki novi signal."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Tešović je rekao da će tijekom kampanje cijepljenja epidemiolozi stalno prikupljati i dostavljati sve nove podatke o učinkovitosti i ponašanju cjepiva koje se primjenjuje:

"I na taj način će se stjecati povjerenje ljudi da dobivaju sigurno i učinkovito sredstvo koje će spriječiti da umru. Naime, virusna cjepiva pa tako i ovo, prije svega ima smisao spriječiti teške oblike bolesti i prevenirati smrt. Prema tome, onaj tko bude cijepljen, vrlo vjerojatno ili gotovo sigurno, bez obzira kojoj populaciji pripada, preživjet će zarazu koronavirusom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S cijepljenjem se ne može oboljeti od teškog oblika bolesti

No, odnosi li se to i na građane s komorbiditetima, odnosno na najosjetljivije u populaciji?

"Tako je. Vi ste cijepljeni i nećete oboljeti od teškog, smrtonosnog oblika bolesti. Znači li to da se vi nećete moći inficirati virusom i prenijeti ga na onoga u vašoj blizini tko nije cijepljen, to u ovom trenutku još ne možemo tvrditi", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo