hns drži distancu / Vrdoljak za RTL Danas: 'Bilo bi lijepo da ne idemo na nove izbore! Ali, ne računajte na nas'

'Četvrti izbori u godinu i pol dana baca ružnu sliku na hrvatsku politiku i sigurno idemo na živce građanima', rekao je predsjednik HNS-a

13.5.2017.
18:43
VOYO logo

Tjedan dana uoči lokalnih izbora bitka za birače vodi se po cijeloj Hrvatskoj. Premijer Plenković jutros se družio sa Zagrepčanima, a poslijepodne s građanima na jugu.

MOST-ov Božo Petrov političke je poruke poslao iz Sinja, a SDP-ov Davor Bernardić iz Bjelovara gdje je potvrdio strateški sporazum s HSS-om i HSU-om, ali bez HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je tome tako, provjerili smo s Ivanom Vrdoljakom koji je bio gost RTL-a Danas.

Hoće li HNS nakon lokalnih izbora surađivati sa HDZ-om i pomoći da vlada HDZ-a opstane?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na to pitanje smo toliko puta odgovorili. Mi nismo ni uzrok ove destabilizacije, niti mislimo biti ključni faktor nakon lokalnih izbora. Nama su u fokusu rezultati lokalnih izbora, programi i rezultati sljedeće četiri godine. Ali se nadam da ovaj kaos koji je nastao koalicijom HDZ-a i Mosta će se smiriti i da će se politike početi baviti građanima, a ne samima sobom".

Kaže premijer razgovaramo sa svim parlamnetarnim strankama, kada s ste vi s njima zadnji put razgovarli?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije dva tjedna".

Jesu li to pregovori o većini?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, tada smo pričali o procedurama u Saboru. Imamo apsurdnu situaciju da mi ne možemo skupiti potpise za opoziv Vlade, Most je povukao svoj zahtjev za raspuštanjem Sabora, a nitko ne želi podržavati Vladu. Mi smo samo htjeli da se klubovi SDP-a i Mosta očituju i potpišu nam zahtjev za opozivom Vlade. Najgore je što se može dogoditi je da se ne želi izglasati nepovjerenje Vladi, a da Vlada nema većinu. Što je to ljudi? Do tog apsurda ne smijemo doći".

Je li HNS jedinstven u tome? Sve su glasnija nagađanja da su podjele u HNS-u.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da jest. Nemojte to raditi. Imamo toliko broj političkog silovanja u zadnjih nekoliko godina. Jedinstveni stav smo iznijeli prije nekoliko mjeseci o Mariću, Petrovu...i svaki put smo pokazali jedinstvo".

Davor Bernardić vam je ostavio otvorena vrata za partnerstvo na parlamentarnim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ajmo prvo vidjeti hoće li do parlamentarnih izbora doći. Četvrti izbori u godinu i pol dana baca ružnu sliku na hrvatsku politiku i sigurno idemo na živce građanima. Bilo bi lijepo kada bi se mogli izbjeći. Ne računajte na nas. Ali ako dođe do njih, naši prvi partneri su iz IDS-a, manjih regionalnih stranaka, nezavisnih lista".

Što Vam ne odgovara kod Bernardića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam problem s Bernardićem. Mi se često čujemo. Samo što su oni socijaldemokrati, mi liberali, mi smo predstavnici građanskog centra. U oporbi nema koalicija. Da ćemo sjesti za stol, pa naravno. Ali da ću prejudicirati hipotetske izbore pa hipotetsku koaliciju sa SDP-a - neću!"

A što ako vas samostalan izlazak na lokalne izbore ispadne fijasko?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa kako je to moguće? Pa mi ćemo potvrditi župana u Međimurju, u Varaždinu, u Dubrovniku, Pirovcu, Kraljevici..."

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo