konferencija za medije / Zagreb Straight Pride buni se zbog transrodnih osoba: Žele regulirati dobnu granicu promjene spola

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

U posljednjih 15 godina, tvrde iz Straight Pridea, doživljavamo eksplozivni rast ove dijagnoze u dječjoj i adolescentskoj populaciji

2.9.2022.
14:58
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Organizatori ZAGREB STRAIGHT PRIDE-a održali su konferenciju za medije kako bi upoznali javnost sa ciljevima inicijative. Žele da se zaustave promocije određenih moralnih vrijednosti koje, kako kažu, izlaze iz subjektivnih činjenica. I svako kršenje prava zajamčenih Ustavom žele da odmah bude pušteno, a pojedinci i ustanove koji su za takav postupak odgovorni sankcioniraju.

''Zalažemo se da se zakonom regulira dobna granica u postupcima promjene spola, te da promjene spola budu odobrene isključivo punoljetnim osobama'', rečeno je na predstavljanju inicijative.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz inicijative tvrde kako je jučer na Klinici za psihijatriju i psihološku medicinu KBC Zagreb održan stručni sastanak na temu mogućeg državnog utjecaja na porast broja transrodne djece i maloljetnika u Hrvatskoj. Riječ je o djeci s dijagnozom rodne disforije, koji imaju psihološki stres zbog nepodudaranja spola po rođenju i osobnog doživljaja spolnog identiteta.

Gotovo 100 godina od kada se u medicini izučava ovaj fenomen, uvijek se radilo o malom broju slučajeva - 1: 15 000 dječaka i 1: 25 000 djevojčica, tvrdi Straight Pride. Međutim u posljednjih 15 godina, tvrdi Ljiljana Jurić iz Straight Pridea, doživljavamo eksplozivni rast ove dijagnoze u dječjoj i adolescentskoj populaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREDIZBORNA KAMPANJA /

O njima ne pričaju: Direkt sjeo s gejevima, lezbijkama i transrodnim osobama i popričao o politici

Image
PREDIZBORNA KAMPANJA /

O njima ne pričaju: Direkt sjeo s gejevima, lezbijkama i transrodnim osobama i popričao o politici

''Radi se o preko 500 djece i adolescenata u razmaku od pet godina, a velika većina je dobne skupine 15 do 20 godina. Ova situacija slična je situaciji u drugim zemljama, a objašnjenje je utjecaj društvenih mreža, vršnjaka i trans aktivističkih grupa za nedovoljno zrelu mladu psihu. Svjetska iskustva također govore kako veliki broj ovih slučajeva nije pravna rodna disforija, već podložnost nametajućem društvenom trendu ili svojevrsna društvena zaraza'', izjavila je Jurić.

Kažu kako djeca koja ne pate od rodne disforije započinju proces tranzicije koja zahtjeva hormone i kirurške intervencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mnogi od njih zažale zbog kasnije zbog toga i pokušava se vratiti u svoj prirodni spol, ali nepopravljiva fiziološka šteta je već napravljena'', rekla je Jurić.

Željko Tokić, bivši nezavisni kandidat za gradonačelnika Zagreba, koje je također bio na konfereniji, je poručio da nemaju političkih ambicija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ostao sam društveno aktivan pišući razne članke na društvenim profilima o raznim situacijama u kojima sam se nalazio. Povremeno sam i kritizirao gradsku vlast. Sad sam po prvi put aktivistički aktivan, do sada sam financijski pomagao razne udruge'', rekao je Tokić.

Tokić je rekao kako mu je rečeno da se potiho u zagrebačkim vrtićima uvodi rodna ideologija bez znanja roditelja. Inicijativa će tražiti da bude potrebna suglasnost roditelja kod bilo kojeg seksualnog odgoja, bilo heteroseksualnog ili homoseksualnog, uz to će tražiti da se zakonom zabrani tranzicija spola, davanje blokatora i kirurška promjena spola djeci mlađoj od 18 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo