Informatika i tehnologija / Znate li kako smanjiti veličinu slike?

Image
Foto: RTL

Ako spadate u onu skupinu ljudi koja s tehnologijom baš i nije na ti, pitanje kako smanjiti veličinu slike može vas namučiti i oduzeti vam jako puno vremena.

28.5.2018.
0:31
RTL
VOYO logo

Naizgled poprilično jednostavna radnja, ali ovo jednostavno pitanje može vam zaista  oduzeti jako puno vremena pa ako ne znate kako smanjiti veličinu slike, saznajte to u nastavku.
Prije svega, razjasnimo malo samu “fizionomiju” tog elektroničkog zapisa zvanog slika, ili točnije-fotografija. Kako biste i sami bolje razumjeli što zapravo želite smanjiti bitno je znati kako ono što nazivamo veličina slike zapravo ima više parametara.
Jedan je fizička veličina, odnosno širina i visina koja se najčešće izražava u pixelima ali može se izraziti i u inčima ili centimetrima.
Druga stvar je rezolucija slike, odnosno njezina oštrina. Izražava se u broju piksela po inču (Pixels/Inch) pa tako, što je taj broj veći, imat ćemo više detalja u slici i slika će biti oštrija.
Međutim, mnogi ljudi, kada kažu “veličina” zapravo misle na nešto što se zove težina slike a izražava se u megabajtima (mb) i kilobajtima (kb)
Svi ti parametri su međusobno povezani, pa tako smanjivanjem veličine slike (širine i visine ) ili njezine rezolucije automatski se smanjuje i njezina težina
U nastavku  donosimo nekoliko najjednostavnijih načina kako smanjiti veličinu ( i težinu ) slike:
1. Vjerojatno najjednostavniji za to bio bi kroz Windowsov program Paint, obzirom da nam je svima vjerojatno najdostupniji.
Ono što trebamo učiniti je: otvoriti sliku u Paintu, kliknuti na opciju “resize” što nam daje mogućnost promjene veličine po postotku ( npr smanji na 80% trenutne veličine ) ili definiranje veličine u pixelima. Nakon što smo promijenili veličinu, spremimo sliku koristeći “save” ili “save as” komandu i slika će se spremiti u novoj veličini
2. Drugi program kojim možemo smanjiti veličinu slike je “Window picture manager”. Princip je isti ka i u Paintu.
3. Za one malo naprednije korisnike savjetujemo vam  “Adobe Photoshop” najbolji profesionalni program za uređivanje slika. Nakon što otvorimo sliku u Photoshopu idemo na Image / Image size ( ili pritisnemo kraticu ALT+CTRL+I ) gdje možemo odvojeno mijenjati veličinu i rezoluciju slike. Kao i uvijek, nakon što smo joj smanjili veličinu, sliku spremimo komandom “save as” i radnja je gotova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike