Računalstvo u oblacima Google Drive nudi 5 GB besplatnog prostora

Google je predstavio Google Drive, cloud servis koji omogućava besplatnu pohranu do pet gigabajta podataka.

Google Drive nudi 5 GB besplatnog prostora

Uz plaćanje, ovih 5 GB može se nadograditi do jednog terabajta podataka. Tzv. cloud računalstvo, odnosno računalstvo u oblacima omogućava vam da svojim podacima pristupate bilo kada, s bilo kojeg mjesta i s uređaja koji sami odaberete, dakle preko desktop računala, prijenosnika, smartphonea ili tableta.

Osim toga, Google Drive je proširen servisom Google Docs, što korisnicima omogućava dijeljenje zajedničkih podataka, zajednički rad na dokumentima i to sve u stvarnom vremenu.

Kad korisnik pokrene aplikaciju Google Drive na svom računalu (Windows ili OSX), dobit će mapu u koju može smještati dokumente kao što su fotografije, video, .pdf dokumenti i sl. Svaka datoteka koja je pohranjena u ovoj mapi i koja se čuva na vašem tvrdom disku također se kopira i na vaš račun u "oblaku". Svejedno je potom s kojeg računala ili mobilnog uređaja pristupate ovim podacima.

Uz početnih 5 GB koje dobivate besplatno, dodatni prostor za pohranu stajat će vas 2,49 dolara mjesečno za 25 gigabajta. Također, možete odabrati "paket" od 100 GB za 4,99 dolara mjesečno ili čak terabajt za 49,99 dolara mjesečno. Kad platite ovo proširenje, i vaš Gmail račun proširit će se za dodatnih 25 GB.

Korisnici mogu instalirati Drive i na Windows i na Mac računala te mogu instalirati aplikaciju Drive na svoje Android telefone i tablete. Kompanija je objavila da trenutačno radi na aplikaciji i za iOS uređaje.

Uz to, Drive može prepoznati tekst u skeniranim dokumentima, pomoću tehnologije OCR – optičkog prepoznavanja znakova (Optical Character Recognition). Slično otprilike kao što funkcionira i program Recognita.

Čini se da Google ovim novim proizvodom otvoreno cilja na svoje konkurente, među kojima se ističe tržišni lider Dropbox, ali i Apple, Amazon i Microsoft sa svojim servisima iCloud, Cloud Drive i SkyDrive.Prethodni članci:
Googleov Android tablet stiže sredinom ove godine (02.04.2012.)
Googleu sramotna kazna zbog kršenja privatnosti (16.04.2012.)
Kako doći do svojih podataka s Googlea i Fejsa (23.04.2012.)
Ovo su Googleove naočale koje 'proširuju stvarnost' (05.04.2012.)
VIDEO: Parodije na Googleove naočale (17.04.2012.)

Net.hr
25.04.2012.

web preporuke

Komentari

Strip poker

  • Sanny
  • Tavia
  • Alex
  • Nikolina
  • Petra
  • Svetlana