Sud presudioGoogleov Android ne krši Oracleove patente

Faderalni sud u Kaliforniji presudio je da Google nije povrijedio patente u vlasništvu tvrtke Oracle prilikom razvijanja popularnog Android softvera za mobilne uređaje.

Googleov Android ne krši Oracleove patente


Oracle je u tužbi tvrdio da je tvrtka iz Mountain Viewa koristila 37 "paketa sučelja za programiranje aplikacija" ili kraće API-ja za programski jezik Java, i to bez plaćanja ikakve naknade za licenciranje. Drugim riječima, spor se sastojao u tome može li računalni jezik koji povezuje programe i operativne sustave biti zaštićen autorskim pravima.

Googleov velik dio poslovanja naslanja se na Android OS tako da ovo nije bio nimalo trivijalan slučaj za ovu kompaniju. Da je sud kojim slučajem odlučio u korist Oraclea to bi naposljetku dovelo do povećanja troškova Android softvera kako za proizvođače uređaja, tako i za potrošače jer bi Google bio prisiljen trošiti više novca na proizvod koji sada daje besplatno.

Na optužbu Oraclea da je Android narušio Oraleova prava na intelektualno vlasništvo nad Javom, Google je još od početka otvaranja ovoga slučaja odgovarao da pravo na intelektualno vlasništvo Oracle ne može imati nad javno objavljenim programskim jezikom kao takvim pri čemu se pozivao na argumente "otvorenog koda".

Sudovi u pravilu smatraju da autorska prava pokrivaju izražavanje ideja, a ne ideje same ili hranu za te ideje, a tako je bilo i ovoga puta. Sudac William Alsup rekao je da je završno glasanje većim dijelom išlo u prilog Googlea, odnosno u završnom glasanju devet od 12 glasova je bilo za Google.

Dakle, ništa od velike love kojoj se nadao Oracle. Oracle je za narušena autorska prava tražio odštetu od milijardu dolara.


Prethodni članci:
Idući mjesec na tržište stiže prvi Googleov tablet (24.05.2012.)
Google manipulira podacima i lažira tržište (23.05.2012.)
Google Drive nudi 5 GB besplatnog prostora (25.04.2012.)
Kako doći do svojih podataka s Googlea i Fejsa (23.04.2012.)
Oracle bi zauvijek mogao promijeniti Android (19.04.2012.)
Google dobio dozvolu za automobile koji voze sami! (08.05.2012.)

Net.hr
24.05.2012.

web preporuke

  • preporucamo.comNovo: usporedba mobitela

    Novo: usporedba mobitela

Komentari

Svaštara

Strip poker

  • Sanny
  • Tavia
  • Alex
  • Nikolina
  • Petra
  • Svetlana