EKSKLUZIVNO - VIDEO / Zagrepčane muči najezda štetnika u hrani: Stručnjaci za Net.hr otkrili kako ih se riješiti

Image
Foto: Privatna arhiva čitatelja Net.hr-a

Zagrepčani muku muče s najezdom žitnog žiška u brojnim namirnicama zbog čega su morali baciti svu hranu. Kako ih se riješiti i spriječiti da se ponovno pojave, otkrili su nam profesori

Pola Križevac

Pola Križevac

Novinarka rubrike Magazin koja se dugi niz godina bavi lifestyle temama, a najviše voli intervjue.

8.2.2024.
8:53
Privatna arhiva čitatelja Net.hr-a
VOYO logo

Net.hr doznaje da se u brojnim domovima u Zagrebu pojavila najezda žitnog žiška. Ovi štetnici skladišta posljednjih su nekoliko mjeseci okupirali kuhinje mnogih pa su ih tako Zagrepčani pronašli na raznim mjestima: u brašnu, riži, kukuruznoj krupici, grizu, kamilici, začinima za hranu, u lovorovom listu te čak i u praznim plastičnim kutijama.

I dok su se neki pojavili u izvornim otvorenim vrećicama, ostale namirnice poput čajeva bile su pohranjene u dobro zatvorene limene posude. Jedan Zagrepčanin nam je rekao da je ove štetnike pronašao čak i u novom, zatvorenom pakiranju tjestenine, što znači da ih je primijetio čim je otvorio vrećicu s tjesteninom. Ostali su žitne žiške pronašli i ispod daske za rezanje unatoč tome što je redovito čiste nakon korištenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bismo znali koji je najbolji način riješiti se tih štetnika te spriječiti njihovo ponovno pojavljivanje, ali i zašto se uopće pojavljuju, razgovarali smo s Ivanom Juranom, izvanrednim profesorom na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. A kako se pohranjuju namirnice poput brašna, riže, začina i čajeva, otkrile su nam profesorice s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, Mirjana Hruškar i Duška Ćurić.

Vrste skladišnih kukaca

NET.HR: Koje vrste skladišnih kukaca se najčešće javljaju u kućanstvima? Jesu li opasni za ljude ako se slučajno konzumiraju u hrani?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IZV. PROF. DR. SC. JURAN: Najvažnije vrste skladišnih kukaca dolaze iz redova kornjaša (žišci, kukuljičari, brašnari) i leptira (moljci). Kod kornjaša štetu mogu činiti odrasli odlici i ličinke dok kod leptira štetu čine samo ličinke (gusjenice). Nema dokaza da skladišni štetnici predstavljaju opasnost za ljude čak niti u slučaju konzumacije, a osobito nakon termičke obrade namirnica. U kućanstvu se na prehrambenim proizvodima, mogu pronaći još i mravi, žohari i vrsta srebrna ribica, iako se ne radi o klasičnim skladišnim štetnicima.

Žohari mogu predstavljati problem za ljude jer prenose različite alergene, međutim oni nisu primarno povezani s uskladištenim prehrambenim proizvodima. Osim kukaca na prehrambenim proizvodima mogu se pronaći i različite vrste grinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Žitni žižak

Znakovi prisutnosti štetnika u kućanstvu

NET.HR: Na što građani trebaju obratiti pozornost?

IZV. PROF. DR. SC. JURAN: Najvažnije je na vrijeme uočiti prisutnost štetnika na prehrambenim proizvodima, a vrlo sigurni znakovi prisutnosti na namirnicama su sljedeći: prisutnost sitnih kukaca na suhim proizvodima, prisutnost kukaca na - i - u kuhinjskim ormarima i/ili policama i oko prozora, leptirići u letu u kuhinji i ostalim prostorijama, gusjenice na zidovima i stropovima u prostorijama, gusjenice i svileni zapreci unutar pakiranja prehrambenih proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba napomenuti da prisutnost kukaca unutar kućanstva ne mora nužno značiti da su prisutni skladišni štetnici niti da su ti kukci izravno povezani s prehrambenim proizvodima. U slučaju da građani nisu sigurni radi li se o skladišnim štetnicima, najbolje je kontaktirati stručnu osobu koja će im sa sigurnošću reći o kojoj vrsti se radi i postoji li opasnost od kontaminacije namirnica. U slučaju da su štetnici prisutni u proizvodima, treba pregledati sve sumnjive namirnice jer može biti i više od jednog izvoda onečišćenja. Treba pregledati i vršni dio zapakiranog proizvoda ili sadržaj cijelog pakiranja istresti na kuhinjski papir i detaljno ga pregledati.

Image
Foto: Privatna arhiva čitatelja Net.hr-a

Zašto se pojavljuju u kućanstvu

NET.HR: Kako dolazi do pojave štetnika u kućanstvu? Kako je moguće da ih se može pronaći čak i u zatvorenim pakiranjima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IZV. PROF. DR. SC. JURAN: S obzirom na veliku raznolikost prehrambenih proizvoda i povoljne mikroklimatske uvjete, kuhinjski ormari i police idealno su stanište skladišnim štetnicima. U kućanstvo se uglavnom unose putem pakiranih namirnica koje sadrži različite razvojne stadije kukaca (jaja, ličinke, kukuljice i odrasli oblici). Međutim, sve dok se brojnost kukaca znatno ne poveća, njihova prisutnost se nikako ili vrlo teško uočava.

Od prehrambenih proizvoda skladišne štetnike najčešće se može pronaći na proizvodima od žitarica (brašno, razne mješavine za kruh i/ili kolače, riža, tjestenina, krekeri i keksi), na raznim vrstama sjemena (suhi grah, kukuruz kokičar), na orašastim plodovima i suhom voću, čokoladi, začinima, mlijeku u prahu, čaju, ali i suhomesnatim proizvodima. Osim toga, mogu se pronaći i na sjemenkama hrane za ptice, suhoj psećoj hrani, suhom cvijeću i bilju i sl. S obzirom na veliki broj prehrambenih proizvoda kojima se hrane, kuhinja im je idealno stanište i to je razlog što se mogu duže vremena zadržati na jednom mjestu. Međutim, vrlo se lako šire na druge prehrambene proizvode, a nije neobično vidjeti odrasle oblike u drugim prostorijama unutar kućanstva. Osim izbora hrane, u kuhinji vladaju povoljne mikroklimatske prilike (temperatura i relativna vlaga zraka) što su ključni čimbenici za njihov razvoj. Što je temperatura viša, razvoj je brži i u kraćem vremenu završavaju svoj životni ciklus uz progresivno povećanje brojnosti. Važna je činjenica da se istovremeno, na jednom mjestu, mogu pronaći svi razvojni stadiji (jaja, ličinke, kukuljice i odrasli oblici). Osim toga, skladišni su štetnici u kućanstvu zaštićeni od ekstremnih klimatskih prilika i prirodnih neprijatelja pa su to sve razlozi njihove učestale pojave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kućanstvo se unose prehrambenim proizvodima koji su onečišćeni skladišnim štetnicima u proizvodnom procesu, a najčešće tijekom skladištenja tj. prije odlaska na tržište, iako proizvodi mogu biti onečišćeni i u trgovini. To je razlog zašto građani nalaze štetne kukce u zatvorenim pakiranjima prehrambenih proizvoda.

Image
Foto: Privatna arhiva čitatelja Net.hr-a

Kako se riješiti štetnika na namirnicama

NET.HR: Kako se možemo riješiti tih štetnika? Predstavlja li problem i toplina u domu, zbog grijanja tijekom zime?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IZV. PROF. DR. SC. JURAN: U slučaju pronalaska skladišnih štetnika, onečišćeni proizvod je potrebno odmah baciti i iznijeti iz stambenog prostora. Zatim je potrebno isprazniti skladišni prostor (ormare, police i sl.) i usisati sve dijelove osobito kutove i eventualne pukotine u namještaju s obzirom na to da se i na tim mjestima mogu pronaći određeni razvojni stadiji. Nakon toga dobro očistiti usisavač i baciti vrećicu iz usisavača kako se kukci ne bi ponovno vratili. Kako bi se spriječilo ponovno onečišćenje, posude u kojima su se skladištile namirnice, moguće je nekoliko dana ostaviti u zamrzivaču kako bi niske temperature uništile eventualno zaostale razvojne stadija štetnika. U slučaju da postoje ostatci hrane koja duže stoji i građani nisu sigurni predstavlja li izvor onečišćenja, ista se može staviti u zamrzivač kroz najmanje četiri dana ili se može, u tankom sloju, staviti na papir za pečenje u pećnicu na 55 stupnjeva Celzija kroz najmanje 30 minuta.

Image
ZABORAVI /

Evo kako češnjak ostaje svjež i do četiri mjeseca: Kuhar otkrio jednostavan način skladištenja

Image
ZABORAVI /

Evo kako češnjak ostaje svjež i do četiri mjeseca: Kuhar otkrio jednostavan način skladištenja

Visoke, odnosno niske temperature, uništit će većinu jaja i odraslih oblika skladišnih štetnika, međutim to je moguće napraviti samo s namirnicama koje na tim temperaturama na mijenjaju svoju strukturu i hranidbenu vrijednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo je važno napomenuti da korištenje insekticida, za suzbijanje skladišnih štetnika u kućanstvu, nije prihvatljivo. Bilo koji način suzbijanja štetnika je samo privremeno rješenje sve dok se ne eliminira izvor zaraze. U slučaju ekstremne pojave i visoke populacije štetnih kukaca koji se nalaze na prehrambenim proizvodima, kao i u slučaju neuspješnog odstranjivanja izvora zaraze, potrebno je kontaktirati odgovarajuće službe.

Kako pravilno pohraniti namirnice

NET.HR: Kako se trebaju skladištiti riža, brašno, griz, kukuruzna krupica, čajevi i začini?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROF. DR. SC. ĆURIĆ: Sva hrana podrijetlom iz žitarica (od zrna do gotovog proizvoda) u kojoj su primijećeni živi insekti je zdravstveno neispravna i treba je adekvatno zbrinuti tj. baciti. Proizvodi koji se nalaze na tržištu ne smiju sadržavati žive štetnike. Treba ih vratiti u trgovinu i tražiti povrat novca.

Podrijetlo infekcije može biti različito, od polja, mlina do pogona za preradu, kao i neodgovarajuće čuvanje u trgovačkom lancu ili domaćinstvu (neodgovarajući higijenski uvjeti).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim žiška, suhu hranu najčešće napada mali krušar. I u drugim suhim namirnicama koje se ne proizvode na odgovarajući način, mogu se pronaći drugi slični insekti. U zapakiranoj hrani koja se čuva u odgovarajućim uvjetima ne smije biti živih insekata. Sva hrana koja sadrži žive insekte nije pogodna za konzumaciju.

PROF. DR. SC. MIRJANA HRUŠKAR: Sve prostore u kojima se držala takva hrana treba dobro očistiti kako ne bi došlo do ponovne infekcije. Izuzetno je važno skladištenje (čuvanje) proizvoda ili namirnice kako na putu do potrošača, tako i kod samih potrošača. Sva proizvedena hrana mora biti zdravstveno ispravna i sigurna. Brašno se ne čuva u frižideru jer povećana vlaga pogoduje kvarenju, stoga se čuva na suhom mjestu pri sobnoj temperaturi, kao i suhi začini. Mogu se čuvati u staklenkama i limenkama pri čemu također treba voditi računa i o navedenom roku valjanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Privatna arhiva čitatelja Net.hr-a

Kako spriječiti unos skladišnih štetnika u kućanstvo

NET.HR: Kako se može spriječiti da se ovi štetnici ponovno pojave?

IZV. PROF. DR. SC. JURAN: Za sprječavanje unosa i razvoja skladišnih štetnika u kućanstvu najvažnije su preventiva i higijena. Savjetuje se kupovati manje količine prehrambenih proizvoda, koji se mogu upotrijebiti u kraćem razdoblju (dva do četiri mjeseca), i ne gomilati veće količine takvih namirnica u kućanstvu. Trebate koristiti proizvode koji su ranije kupljeni, kao i one koji su već otvoreni. Pri kupnji trebate pažljivije pregledati u kakvom su stanju pakirane namirnice (pakiranja trebaju biti dobro zatvorena i neoštećena, provjeriti datum pakiranja, pregledati pakiranje i obratiti pažnju na moguće sitne otvore ili oštećenje pakiranja koja mogu biti dokaz prisutnosti štetnika).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se spriječilo moguće širenje u kućanstvu, kupljene proizvode je potrebno istresti u plastične, staklene ili metalne posude i dobro ih zatvoriti prikladnim poklopcima, a pojedine namirnice se mogu čuvati u hladnjaku ili u dubokom smrzavanju. Potrebno je održavati higijenu kuhinjskih polica i ormara gdje se namirnice pohranjuju te redovito pregledavati osjetljive prehrambene proizvode i baciti stare i neiskorištene namirnice kojima je istekao rok trajanja.

Image
Foto: Shutterstock

Kukuruzni žižak

POGLEDAJTE VIDEO: Najezda divljih svinja u Zagrebu, stručnjak pojasnio što trebate napraviti ako ih vidite i što nikako ne biste smjeli

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo