UKUSNO I JEDNOSTAVNO / Zvijezda uskršnjeg stola: Špiček naučio Zuhru kako pripremati jedan pomalo zaboravljeni specijalitet

Image

Gurmanski specijal 'Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR' u posljednjoj, četvrtoj epizodi, donosi nam recept za šunku onako kako je pripremaju u Gorskom kotaru.

21.3.2024.
14:47

Chef Tomislav Špiček razmazio nas je ukusnim i jednostavnim receptima za nadolazeći Uskrs, a kao kruna blagdanske trpeze je jelo imena nadelo. U četvrtoj epizodi specijala 'Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR' pridružio mu se naš proslavljeni glumac Zlatan Zuhrić-Zuhra koji nas je oduševio u RTL-ovoj hit seriji 'San snova'.

"Baš mi je drago vidjeti te uživo. Ja ću biti tvoj sous chef, pomoćni kuhar", rekao je uzbuđeno Zuhra.

Image
Image

Špiček se na to slatko nasmijao i odmah krenuo na posao. Zuhri je dao zadatak da na kockice nareže kruh i šunku. Istaknuo je i kako svježe i prirodne namirnice za sva jela uvijek pronalazi u SPAR-u.

"Za recept možemo koristiti i stari kruh ili onaj koji se prepekao u pećnici. Zapravo je bit da se nakon uskršnje gozbe iskoristi hrana koja nam je ostala - šunka, kuhana jaja, mladi luk…", objasnio je chef koji uvijek otkriva zanimljive trikove koje možemo i sami iskoristiti u kuhinji.

Image
Foto: Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR
Image
Foto: Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR

"Ja sam rođen u Zagrebu, majka mi je iz Dubrovnika, a otac iz Bosne. Kod nas se za Uskrs uvijek pravila neka kombinacija. Ona se ponekad potrudila napraviti neki bosanski specijalitet, a radila je i rožatu. Uvijek je bilo i šunke, ja najviše volim onu u kruhu", otkrio je Zuhra dok je na kockice rezao kruh.

Dok je Špiček miješao narezani kruh s mladim lukom, Zuhra je na kockice rezao šunku. U smjesu se doda sol, papar, jaja, narezana šunka i zagrijano mlijeko te se sve mora dobro sjediniti.

Image
Image

"U kuhinji je uvijek potrebno dosta truda, ali sve je uvijek vrijedno toga kad dobiješ onaj finalni fini proizvod", rekao je Špiček.

Smjesu je zatim stavio u vrećicu za punjenje i njome napunio crijevo te ga stavio u vrelu vodu. Kada se jelo skuhalo, Zuhra je bio pozitivno iznenađen onime što je probao, a i chef Špiček nije ostao ravnodušan kušajući zajedničko jelo.

"Ovo izgleda kao slika. Fenomenalno je, to ću si ja i kod kuće napraviti. Ne mogu vjerovati da sam kuhao sa Špičekom", rekao je Zuhra naposljetku i svima poželio sretan Uskrs.

U nastavku vam donosimo recept za ovo slasno jelo.

Image
Image

Nadelo

Sastojci:

  • 250 g tamnog kruha
  • 250 g bijelog kruha
  • 250 ml mlijeka
  • 10 jaja
  • 500 g kuhane šunke
  • 4 mlada luka
  • 50 g kukuruznog brašna
  • sol, papar
  • crijevo za punjenje

Priprema:

Šunku, mladi luk i kruh sitno nasjeckajte i stavite u zdjelu. Sve dobro izmiješajte i dodajte razmućena jaja, posolite i popaprite po želji. Prelijte toplim mlijekom. Sve dobro sjedinite i dobivenom smjesom napunite crijevo te stavite kuhati na laganu vatru 45 minuta. Prije posluživanja ohladite.

Image
Image

Po želji, tijekom serviranja možete dodati umak od hrena koji će dodatno naglasiti sve okuse u ovom jelu.

Dobar vam tek!

Image
Image

Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom SPAR Hrvatska prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.

Toma
Gledaj od 29.travnja