ATLETIKA IMA NOVOG KRALJA KOJI SE NIKOME NE KLANJA: / Njegove izjave su zaprepastile javnost, a za grijehe iz prošlosti nije se ispričao

Image
Foto: Profimedia

Kraljevi "stotke" uvijek imaju posebno mjesto u svijetu sporta,

30.9.2019.
15:42
Profimedia
VOYO logo

Govore li vam išta imena Ramil Guliyev, Pierre-Ambroise Bosse, Geoffrey Kirui, Elder Arvalo, Mustaz Essa Barshim, Luvo Manyonga i Andrius Gudzius? A Usain Bolt, Maurice Greene, Tyson Gay i Justin Gatlin?

Svim ovim sportašima zajednički nazivnik je zlatna medalja na svjetskom prvenstvu u atletici, no prva skupina poznata je samo zagriženim obožavateljima atletike, dok je svaki od atletičara iz druge skupine na svom vrhuncu bio međunarodna sportska zvijezda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utrke na sto metara imaju svoju čar. Na prvi pogled nema tu puno taktiziranja, a ni tehnike, samo čista eksplozija snage i brzine u nešto manje od deset sekundi uzbuđenja. Kraljevi "stotke" uvijek imaju posebno mjesto u svijetu sporta, a ovog vikenda novi kralj postao je 23-godišnji američki sprinter Christian Coleman koji je s trona srušio 37-godišnjeg Justina Gatlina koji je utrku završio na drugom mjestu.

Image
Foto: Profimedia

Christian Coleman (USA) competes and celebrates his victory on Men's 100m Final during the IAAF World Athletics Championships at Khalifa Stadium in Doha, Qatar, on September 27, 2019, Photo Stephane Kempinaire / KMSP, Image: 474090640, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP, Stephane KEMPINAIRE

'Situacija'

"Nisam novi Usain Bolt, ja sam novi Christian Coleman. Prvak sam svijeta i nitko mi to ne može oduzeti. Nikakva situacija u kojoj sam mi ne može oduzeti ove trenutke", rekao je Coleman nakon utrke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ta "situacija" o kojoj govori je činjenica da je čak triput u godini dana izbjegao doping kontrolu. Ipak, oslobođen je svih optužbi i omogućena mu je ova utrka u kojoj je pokazao da je stvarno najbrži. Malo pažnje se pridaje činjenici da je Coleman, kako piše britanski Guardian, testiran na doping 20 puta 2018. i 2019. godine, a na ta tri propuštena testa pomno se gleda.

"Nisam tip koji uzima drogu, ne treba mi to. Nikad nisam zabrinut zbog doping testova", rekao je Coleman nakon presude koja je bila ključna za njegov nastup na Svjetskom prvenstvu i osvajanje zlatne medalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Junak koji to zapravo nije

Rekli smo na početku da su sprinteri uvijek bili najsjajniji dijamanti na kruni kraljice sportova - atletike. Pa kako onda dečko kojeg zbog izraženog naglaska imamo poteškoća razumjeti dok daje izjave za medije i koji je već imao prijetnju suspenzije zbog nedopuštenih sredstava može postati lice nekog branda ili reklamne kampanje koje dolaze zajedno sa slavom?

"Nitko u ovoj prostoriji nije savršen. Ja sam samo mladi crnac koji živi svoj san. Ljudi pokušavaju srušiti moju reputaciju", odgovorio je Coleman na kritike legendarnog trkača Michaela Johnsona koji je rekao da on ne može biti prvo lice atletike. Bio on uzor ili ne, tron je sada Colemanov, a s obzirom da su mu samo 23 godine, lako je moguće da će se njegova vladavina oduljiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo