TKO JE BIO MINO RAIOLA? / Radio je u pizzeriji, probio se jer je jedini znao talijanski, a 90-ih ga je u nebesa lansirao transfer velike zvijezde

Image
Foto: Profimedia

Mino Raiola preminuo je u 54. godini života

30.4.2022.
17:00
Profimedia
VOYO logo

U 54. godini život preminuo je Mino Raiola, najutjecajniji nogometni menadžer koji se brine o karijerama najvećih nogometnih zvijezda.

Image
POČIVAO U MIRU /

Preminuo je Mino Raiola, najutjecajniji nogometni menadžer: Vijest je potvrdila njegova obitelj

Image
POČIVAO U MIRU /

Preminuo je Mino Raiola, najutjecajniji nogometni menadžer: Vijest je potvrdila njegova obitelj

Raiola se dugo borio s bolesti. Najpoznatiji nogometni menadžer na svijetu u siječnju je završio u bolnici u Milanu, gdje je hitno operiran. Navodno je bila riječ o iznimno delikatnoj operaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Nakon što su talijanski mediji prije nekoliko dana javili kako je preminuo, javio se i sam menadžer koji je opovrgnuo takve tvrdnje. Nažalost, danas su tu vijest potvrdili i iz njegove obitelji. Nogometni svijet dobro je upoznat s njegovim radom, ali tko je zapravo bio Mino Raiola i kako je išla njegova životna priča?

Radio u pizzeriji pa se lansirao u visine

Raiola je rođen u Noceri Inferiore na jugu Italije. Njegova se obitelj ubrzo preselila u Nizozemsku, gdje su u Haagu otvorili pizzeriju. Upravo je taj restoran postao iznimno popularan među nogometašima, pa je Mino tamo stekao mnoga poznanstva i kontakte koji su mu pomogli u izgradnji karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raiola je bio vješti pregovarač, čovjek koji je pričao nekoliko jezika, a svoju karijeru počeo je vrlo skromno - radeći u za svoju obitelj u pizzeriji. Tijekom 90-ih je radio za Sports Promotions, tvrtku u Nizozemskoj koja se brinula o karijerama nogometaša, a sudjelovao je u nekoliko velikih transfera nizozemskih nogometaša, poput onog Dennisa Bergkampa. Godinama je gradio svoje ime, a naposljetku je postao najutjecajniji nogometni menadžer na svijetu. Zanimljivo, u Sports Promotionsu se probio jer je bio jedini zaposlenik koji je dobro baratao talijanskim jezikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedvedom do vrha

Upravo ga je transfer velike zvijezde u Italiju lansirao u sami vrh svjetskog nogometa.

Proučavao je načine i metode kolega prilikom pregovaranja, a navodno je napravio kopije nekoliko važnih dokumenata koji su mu kasnije pomogli. Svoju karijeru lansirao je u visine kada je 1996. dogovorio prelazak Pavela Nedveda iz Sparte Prag u Lazio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupao je neka od najvećih imena svjetskog nogometa poput: Zlatana Ibrahimovića, Erlinga Haalanda, Paula Pogbe, Romelua Lukakua, Marija Balotellija, Marca Verrattija, Mathisa de Ligta, Gianluigija Donnarumme i mnogih drugih. Bio je poznat kao čovjek koji ništa nije zadržavao za sebe pa je tako često govorio protiv raznih nogometnih trenera, agenata pa čak i FIFA-e, za koju je rekao da su "kao komunisti koji drugima naređuju" te da "bi se trebali brinuti samo o Svjetskom prvenstvu, koje je također sranje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo