IZBORNIKOVA PRESICA / Dalić predstavio popis za četiri utakmice Lige nacija, velika iznenađenja u napadu i obrani: 'Postoji jedna velika opasnost'

Image
Foto: Screenshot

Objavljen je popis za A reprezentaciju i ima ponešto iznenađenja, pogotovo u obrani i napadu

16.5.2022.
10:23
Screenshot
VOYO logo

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, gospodin Zlatko Dalić, kao i izbornik U-21 reprezentacije gospodin Igor Bišćan, predstavili su u ponedjeljak ujutro popise reprezentativaca za UEFA-ine utakmice Lige nacija u lipnju, te za utakmice kvalifikacija za U-21 Europsko prvenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijek konferencije

Na početku je objavljen popis za A reprezentaciju i ima ponešto iznenađenja, pogotovo u obrani i napadu. Pozive su dobili Martin Erlić, Josip Šutalo, Nedeljko Labrović, Josip Stanišić, Luka Sučić, a u napadu je Petar Musa iz Boaviste koji sljedeće sezone gotovo sigurno prelazi u Benficu.

"Prvo da čestitam Dinamu na tituli, igračima, trenerima i navijačima. Ivušić i Livaković su konstanta, a novi vratar je Labrović. Grbića čekamo, a Kalinić u dogovoru sa mnom preskače ovu akciju. Desni bok imamo Juranovića i Vrsaljka, Šime je opet malo ozlijeđen. Nadam se da će biti OK, hoćemo da se on vrati u reprezentaciju. Juranović će biti u redu do popisa. Novi stoper je Erlić, dobar je, dugo smo ga pratili i treba nam. Na lijevom boku smo možda i najkvalitetniji. Sosa i Barišić obojica igraju jako dobro. Lovren ne može, tu smo stavili još i Josipa Šutala koji se nakon dvije utakmice mladih priključuje nama", izjavio je izbornik u uvodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vezi smo dodali Sučića koji će isto kao i Šutalo biti prvo s mladima pa doći k nama. U fazi napada novi je Petar Musa, zabija golove i igra sjajno. Musa prelazi u veliki klub, pratili smo ga, napredovao je u posljednje vrijeme i ovo je prilika da ga vidimo u reprezentaciji", rekao je Dalić.

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Opasnost od ozljeda

Postoji opasnost od ozljeda, upozorava. "Ići ćemo na sve pobjede, to je želja, čekaju nas teške utakmice, neće biti puno kalkulacija, određivat će trenutna situacija. Neće Modrić, Brozović i Kovačić igrati sve četiri utakmice, bit će nezgodno jer će ići tjedan dana na odmor i postoji opasnost zbog ozljeda. Po meni moramo na prvoj utakmici staviti najjače igrače i probat dobiti, to nam je najvažnija utakmica", rekao je Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije lako igračima, igraš 70 utakmica pa se vraćaš u reprezentaciju, pogotovo za iskusnije igrače koji igraju Ligu prvaka i prvenstvo, treba vidjeti u kakvom su stanju. Nema sumnje želi li netko doći, samo treba vidjeti kako ćemo to ostvariti. A trebamo paziti i na atmosferu da netko ne bi došao, to ni dosad nije bio slučaj. A kroz tih 10 dana složit ćemo najbolje moguće", rekao je izbornik.

Otkrio je i zašto je zvao Musu. "Petar Musa Zabio je 11, 12 golova, radi transfer u veliki klub. On je klasični napadač i bit će dobra prilika da ga vidimo. Zaslužio je šansu i sve će ovisiti o njemu. Želimo ga pogledati i vidjeti. OK je to u klubu, ali reprezentacija je nešto drugo, kvalitetnije", veli izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je s Vrsaljkom?

"Žao mi je zbog Vrsaljka, propustio je i zadnju akciju. Ozljeda nije takve prirode da bi trebao dugo pauzirati, ali će svakako doći, barem će biti zadnje dvije utakmice tu. Juranović je zadnja tri tjedna ozlijeđen. Oporavio se, ali imamo na popisu Stanišića i Erlića koji može popuniti tu poziciju, a ako igramo s trojicom, to može igrati i Brekalo. Problem je s desnim bokom. Imamo tu ne baš idealna rješenja, ali pričuve imamo", izjavio je Dalić.

Zatim je Igor Bišćan kratko komentirao dolazak još jednog igrača koji je stasao u Njemačkoj, Igora Matanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uložili smo veliki napor da se Igor Matanović dovede u Hrvatsku. On je bio jedan od glavnih igrača iz U-19 reprezentacije Njemačke. Zlatko je tu odigrao možda i ključnu ulogu, na njegovu intervenciju uspjeli smo to prelomiti na našu stranu i treba mu biti zahvalan. Dugo smo radili na tome, njegov sam veliki navijač i mislim da bi trebao biti velika snaga hrvatske reprezentacije. Ima pravo nastupa za U-21 i u idućem ciklusu. Igra na visokoj razini, on je visok i brz i dobili smo ozbiljnog igrača", rekao je Bišćan, a Dalić se onda nadovezao.

"Mislim da je sjajno ovo što HNS radi, što smo pridobili toliki broj igrača koji su stasali u Njemačkoj, i Vidovića i Matanovića i Sučića i Stanišića. Moramo tako nastaviti dalje raditi, moraju biti primjer ostalima da treba izabrati Hrvatsku. Za Vidovića ćemo se boriti do kraja, može se dogoditi da će uskoro dobiti poziv i A reprezentacije. Sad je tu i to je dokaz koliko se trudimo da ih dobijemo za sebe", rekao je Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će biti s Lovrenom i Vidom, kao i s Vlašićem?

Pojasnio je zašto je Vlašić i dalje tu, iako je u lošoj formi te zašto je zvao Pongračića te što će biti s Lovernom i Vidom.

"Ima nekolicina igrača koji nisu standardni. Tu ste baš rekli njih dvojicu. Vlašić ima moje ogromno povjerenje, žao mi je što ne igra i ne želim ga izgubiti. Nepozivanje u reprezentaciju bi ga dotuklo, hoću ga vratiti u život koliko je god moguće. Dobit će šansu i svjestan je da mora igrati. Donijet će odluku tijekom ljeta što i kako. Bio je jedan od najboljih igrača u kvalifikacijama, znam koliko vrijedi i može. Svi u stožeru smo za njega i stav je da mora biti s nama. Pongračić je igrao dobro pa nije igrao u prvoj postavi, problem ima oko transfera, ali ako gledamo Svjetsko prvenstvo i iza toga, on je naša budućnost. Znamo da će Vida i Lovren uskoro završiti karijeru, to je tako biološki, i moramo imati četiri, pet stopera na raspolaganju. Ne želimo izgubiti Pongračića, dati mu vjetar u leđa, kao i Ivi Grbiću i mladim igračima koji dolaze. Moramo im dati podršku da se što prije vrate u formu u kojoj su bili prije", rekao je Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dao je Dalić i svoj komentar na rasplet u Prvoj HNL...

"Liga je bila sjajna, velika je borba bila za prvaka do zadnjeg kola, četiri kluba su se borili kvalitetom i kadrom za prvu poziciju. Ostatak klubova igrao je ni za što, možda za sebe, nije bilo neizvjesnosti. Kvalitetna je i dobra liga, a kroz takvu ligu sigurno će doći i više igrača za A reprezentaciju. Ostalo je finale Kupa, možemo biti zadovoljni ligom. A Europa nam mora biti kvalitetnija, da ne ispadamo već u kolovozu. Lani su i Kazahstan i ne znam tko imali predstavnika do kraja jeseni, a mi smo, osim Dinama, ispali svi. To fali hrvatskoj ligi, da klubovi ostanu duže u natjecanju. Liga je bila sjajna, možda bude još više gledatelja i podrške. Po kvaliteti, mislim da je u redu", rekao je izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalićev popis:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bišćanov popis:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

________________________________________________________________________________

Hrvatsku A reprezentaciju u lipnju očekuju četriri utakmice u Ligi nacija:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. lipnja: Hrvatska – Austrija (Osijek)

6. lipnja: Hrvatska – Francuska (Split)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. lipnja: Danska – Hrvatska (Kopenhagen)

13. lipnja: Francuska – Hrvatska (St Denis)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlada reprezentacija će odigrati dvije utakmice, obje u gostima, protiv norveške (3. lipnja) i Estonije (8. lipnja).

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo