MADRID JE BLIZU, HRVATSKI TENISAČI STOPOSTOTNI NAKON PRVIH OKRŠAJA S INDIJCIMA: / Gojo i Čilić uz puno muke donijeli 2:0

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Mečeve kvalifikacija za Davis Cup između Hrvatske i Indije mogli ste prtatiti uživo na portalu Net.hr

6.3.2020.
19:45
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Nakon prvog dana kvalifikacijskog dvoboja za odlazak na završni turnir Davis Cupa tenisača Hrvatska vodi protiv Indije u Zagrebu sa 2-0.

Nakon što je u prvom susretu dana Borna Gojo (ATP-277) svladao Prajnesha Gunneswarana (ATP-132) sa 3-6, 6-4, 6-2, u drugom dvoboju je Marin Čilić (ATP-37) bio bolji od Ramkumara Ramanathana (ATP-182) sa 7-6 (8), 7-6 (8).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan odluke

Hrvatskoj za plasman na završnicu koja će se održati u Madridu od 23. do 29. studenoga nedostaje još samo jedan bod iz tri subotnja dvoboja.

Prvo će od 15 sati u susretu parova igrati Mate Pavić i Franko Škugor protiv Rohana Bopanne i Leandera Paesa, potom će na teren Čilić i Gunneswaran, dok će u posljednjem dvoboju bude li potrebno igrati Gojo i Ramanathan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Marin Čilić (ATP - 37.) je nakon dva sata i 12 minuta napetog i neizvjesnog dvoboja u zagrebačkom Domu sportova svladao Ramkumara Ramanathana (ATP - 182.) sa 7-6 (8), 7-6 (8) i tako donio vodstvo od 2-0 hrvatskoj reprezentaciji u protiv Indije u kvalifikacijskom meču za plasman na finalni turnir Davis Cupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je u prvom dvoboju 22-godišnji Borna Gojo (ATP - 277.) svladao favoriziranog Prajnesha Gunneswarana (ATP - 132.) sa 3-6, 6-4, 6-2, Hrvatskoj reprezentaciji je u subotu potrebna još samo jedna pobjeda kako bi se drugu godinu zaredom našla u borbi za naslov na turniru kojem će u studenome domaćin ponovno biti Madrid. Mogu ga donijeti već Mate Pavić i Franko Škugor u igri parova kojom će u 15 sati biti otvoren subotnji program, a ne uspiju li oni u tome, priliku će dobiti ponovno Marin Čilić.

Prigovori Čiliću

Za svoju 40. pobjedu u Davis Cupu, a 30. u pojedinačnim mečevima, Čilić je hrvatske navijače još jednom dobro 'prodrmao', držao ih na iglama i u oba 'tie-breaka' spašavao set-loptu protiv 25-godišnjeg Ramanthana, koji se pokazao vrlo zahtjevnim suparnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom setu nijedan tenisač nije dobio priliku zaprijeti na servis suparnika, a Indijac je prvi došao do prednosti u 'tie-breaku' (5-4). Međutim, stečeno je odmah u sljedećem poenu propustio. Imao je Indijac i set-loptu (6-5), ali nije dobio priliku za realizaciju. Ramanathan je kod 8-8 prigovarao da Čilić odugovlači sa servisima i previše troši na pripremu, da bi nakon izgubljenog poena, na treću Marinovu set-loptu napravio dvostruku pogrešku.

Ključni promašaj

Drugi set je slijedio scenarij prvog, s tom razlikom što su obojica tenisača propustila po dvije prilike za 'break'. Čilić je svoje imao u trećem i devetom gemu, a Ramanathan obje u šestom. Na kraju je rasplet ponovno bio u 'tie-breaku' koji je Indijac otvorio vodstvom 2-0. Čilić je odmah vratio izgubljeno i kod 5-4 promašio "zicer" forhend za dvije meč-lopte. Poveo je Marin 6-5 i ponovno promašio forhend za pobjedu. Indijac je kod 7-6 imao priliku odvesti meč u treći set, ali se Čilić izvukao. Kod 8-7 je promašio lagani pasing, a kod 9-8, na treću meč-loptu, dočekao je promašaj Ramanathana nakon kojeg su i on, i izbornik Vedran Martić, cijela hrvatska ekipa i navijači mogli odahnuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čilić je završio dvoboj sa 20 aseva i dvostruko više izravnih poena (24-12) u izmjenama od suparnika.

Izbornik Vedran Martić najavio je da nema razloga mijenjati nominaciju za igru parova pa je za očekivati da će Mate Pavić i Franko Škugor protiv Rohana Bopanne i Leandera Paesa imati priliku odvesti Hrvatsku na Davis Cup finale u Madridu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska - Indija 2:0

Marin Čilić - Ramkumar Ramanathan7-6, 7-6

2. set

Čilić je pobijedio i osvojio drugi bod! I drugi se se odlučivao u tie-breaku, a Hrvat je ponovno bio bolji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. set

Nakon velike drame u prvom setu Čilić je osvojio prvi set nakon što je bio bolji u tie-breaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Splićanin Borna Gojo (ATP - 277.) ostvario je svoju prvu pobjedu u Davis Cupu svladavši u zagrebačkom Domu sportova Prajnesha Gunneswarana (ATP - 132.) sa 3-6, 6-4, 6-2 nakon gotovo dva sata borbe, čime je hrvatska reprezentacija povela sa 1-0 protiv Indije u kvalifikacijskom dvoboju za plasman na završni turnir kojem će u studenome domaćin biti Madrid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trema i gotovo prazne tribine dvorane 2 Doma sportova sputale su 22-godišnjeg Splićanin na početku dvoboja protiv 30-godišnjeg Gunneswarana. Indijac je već u prvom gemu imao priliku za 'break', još dvije u petom gemu, ali je Gojo uspio držati korak do 3-2.

Slab početak

Indijac je bez problema prolazio kroz gemove na svom početnom udarcu i nastavio pritiskati hrvatskog reprezentativca, što je donijelo rezultat u završnici prvog seta. Nizom od četiri gema i s dva oduzeta servisa Gunneswaran je osvojio prvu dionicu meča. Gojo je u prvom setu ostao bez ijednog izravnog poena u izmjenama, napravio je 18 neforsiranih pogrešaka i imao velikih problema na reternu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak drugog seta donio je promjenu. Gojo je u prvom gemu, najdužem u meču, iskoristio šestu break-loptu dobro pripremljenim izlaskom na mrežu i prvi put slomio servis 30-godišnjeg Indijca. U sljedećem gemu je Gojo spasio dvije 'break-lopte', poveo 2-0 i preokrenuo meč. Do kraja drugog seta izgubio je još četiri poena na servisu i nakon 80 minuta odveo meč u odlučujući set.

Deveti as presudio

Kako je meč odmicao, a Borna Gojo preuzimao kontrolu, punile su se i tribine Doma sportova. Za 20 minuta igre u odlučujućem setu 22-godišnji Splićanin je poveo sa 4-1 uz dva 'breaka' prednosti. Gunneswaran je samo nakratko vratio nadu u preokret 'breakom' u šestom gemu, ali je već u sljedećem ponovno izgubio servis. Kad je servirao za svoju prvu pobjedu u Davis Cupu, Borna Gojo nije napravio pogrešan korak. Nakon jednog sata i 57 minuta igre, na drugu meč-loptu, zabio je svoj deveti as i donio hrvatskoj reprezentaciji prvi bod u dvoboju s Indijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gojo je ovim trijumfom postao 12. hrvatski tenisač koji je u Davis Cupu ostvario pojedinačnu pobjedu u "živom meču". Posljednji kojemu je to uspjelo prije njega bio je Mate Delić, 2014. godine na gostovanju u Nizozemskoj, gdje se Hrvatska pobjedom 3-2 kvalificirala u Svjetsku skupinu.

U drugom dvoboju dana Marin Čilić (ATP - 37.) će igrati protiv Ramkumara Ramanathana (ATP - 182.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borna Gojo - Prajnesh Gunneswaran 3-6, 6-4, 6-2

3. set

Gojo je maestralno završio posao protiv Indijca i osvojio treći set sa 6:2. Hrvatska ima prvu pobjedu!

2. set

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gojo je puno bolje odigrao drugi set i osvojio ga sa 6:4 i sad je sve izjednačeno!

1:0 Brejk! Gojo je izvrsno ušao u drugi set i stigao do važne prednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1.set

Indijac je bio sjajan u prvom setu. Borna Gojo nije došao ni do jedne break-lopte, dok je Gunneswaran iskoristio dvije od četiri i poveo 1:0 u setovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Hrvatski tensisač Borna Gojo će zaigrati uz Marina Čilića u pojedinačnim mečevima Davis Cup dvoboja Hrvatske i Indije te će u petak od 15 sati otvoriti susret u zagrebačkom Domu sportova protiv Prajnesha Gunneswarana, odlučeno je ždrijebom koji je održan u četvrtak u palači Dverce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Goje (ATP – 277.) i Gunneswarana (ATP – 132.) na teren dvorane 2 Doma sportova izaći će Marin Čilić (ATP – 37.) i Ramkumar Ramanathan (ATP – 182.). Subotnji program će započeti igrom parova (15 sati) za koju je hrvatski izbornik Vedran Martić nominirao Matu Pavića i Franka Škugora, dok je indijski izbornik Rohit Rajpal postavio 40-godišnjeg Rohana Bopannu i 46-godišnjeg Leandera Paesa. Nakon parova na teren će opet pojedinci; prvo Čilić protiv Gunneswarana, a bude li potrebno i Gojo protiv Ramanathana.

Martić o Indijcima

Indijski izbornik je izostavio svog najbolje rangiranog igrača u pojedinačnoj konkurenciji Sumita Nagala (ATP – 127.) iz nominacije, što nije iznenadilo Vedrana Martića. “Očekivao sam ovaj sastav Indijaca s obzirom na to da je Nagal ove godine dobio svega jedan od pet mečeva. Ja bih postupio isto kao i njihov izbornik”, izjavio je hrvatski izbornik nakon ždrijeba na kojem se nije opterećivao ishodom.

“Najviše razmišljam kako što bolje pripremiti momčad za ovaj meč, a dečki su spremni”, poručio je Martić.

Čilić uzdanica

Marin Čilić je veliki favorit u svojim dvobojima i na njegovim pobjedama Hrvatska će graditi put prema pobjedi i plasmanu na finalni turnir. Iz suparničkog tabora je ipak izdvojio jedno ime. “Gunneswaran je jedini od njih ljevoruk pa će s te strane sigurno biti i najneugodniji. Nadam se da ću ovog vikenda donijeti dvije pobjede, a vjerujem da će dečki odraditi ostatak posla”, rekao je prvi igrač hrvatske reprezentacije.

Splićanin Borna Gojo je debitirao za reprezentaciju prošle godine na finalnom turniru u Madridu, a u petak će otvoriti meč protiv Gunneswarana. “Pripremao sam se izbornikom jako dobro i osjećam se spremno. Nismo još pripremili konačnu taktiku za Gunneswarana, ali znam da je ljevak i da dobro servira. Učinit ću sve kako bih osvojio prvi bod za Hrvatsku”, najavio je 22-godišnji Borna Gojo, najmlađi član naše reprezentacije.

Parovi bi mogli biti presudni

Ne uspije li Gojo pobijediti Gunneswarana, veliki će ulog biti u subotnjoj igri parova, kad će se Mati Paviću i Franku Škugoru suprotstaviti veterani Bopanna i Paes. “Susret parova bit će nezgodan, iako su najbolje igračke godine već iza Bopanne i Paesa. Mislim da smo Franko i ja blagi favoriti i da ćemo to pokazati na terenu”, poručio je Mate Pavić koji još uvijek čeka svoju prvu pobjedu u Davis Cupu.

Svi dvoboji se igraju na dva dobivena seta, uz pravilo tie-breaka kod rezultata 6-6, a izbornici mogu mijenjati nominacije za subotnje dvoboje. Reprezentacija koja prva dođe do tri pobjede plasirat će se na završni turnir Davis Cupa koji će, kao i prošle godine, biti održan u studenome u Madridu

Mečeve kvalifikacija za Davis Cup izmešu Hrvatske i Indije pratite uživo na portalu Net.hr

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo