10 stvari koje svaki korisnik računala treba znati

Bez obzira na to koliko ste tehnološki osvješteni, postoje određene stvari s kojima se svatko tko ima računalo treba baviti. Ipak, ne činimo to svi na najučinkovitije načine.

19.9.2012.
11:05
VOYO logo

Ovdje je 10 stvari koje svatko može (i treba) naučiti kako bi njegovo ili njezino računalo i dalje bilo brzo, sigurno i jednostavno za korištenje.

Možda neke stvari već znate, ali ako ste napredni korisnik ipak možete ovaj članak proslijediti drugim vašim prijateljima koje užasava bilo kakav problem koji se može pojaviti na njihovom računalu. Uostalom, što oni više budu znali kako će održavati svoje računalo, manje će vas zvati u pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. Postavite jednostavni "backup" sustav

Svi znamo da trebamo imati pouzdan "backup" podataka na našim računalima, ali to je uvijek jedna od onih stvari koje ćete srediti "jednog dana". Postavljanje "backupa" traje samo nekoliko minuta, tako da, ako to učinite upravo sada, možete neko vrijeme zaboraviti na to, odnosno sve do trenutka kada budete trebali spašavati podatke sa svog računala. Ako "backupirate" podatke na vanjski hard disk, možete koristiti jednostavne alate koje imate na svom računalu kao što su Windows Backup ili Apple's Time Machine. Ako vam se računalo sruši, to je jedini siguran način da ćete uspjeti povratiti svoje podatke. U slučaju da vam izgori kuća ili stan gdje se nalazi taj prijenosni hard disk ili vam ga pak ukradu ili jednostavno zaboravite gdje ste ga stavili, opet ćete izgubiti podatke. Zato možete koristiti servise kao što je Crash Plan kako bi "backupirali" svoje računalo online. U tom slučaju, bez obzira na to što se dogodi vašem hardveru i bez obzira na to gdje se nalazite, uspjet ćete opet natrag dobiti svoje podatke.

9. Ubrzajte stvari uz pomoć prečaca

Sjajna stvar s računalima je ta da ona mogu mnoštvo stvari obaviti mnogo brže nego ljudi. Recimo da tražite određenu riječ na web stranici. Umjesto da cijelu stranicu sami skenirate i škiljite u dugačke redove slova, jednostavno kliknite na Ctrl + F i utipkajte riječ koju tražite. Postoji mnoštvo prečaca (shortcuts) poput ovoga. Primjerice, klikanjem na Ctrl + S smjesta ćete spremiti datoteku na kojoj trenutačno radite. Ctrl + P je naredba za printanje, a Ctrl + T je naredba za otvaranje novog "taba" u web pregledniku. Možda će vam se isprva činiti kompliciranim da pritiskate više tipki odjednom, međutim nakon svega nekoliko puta pitat ćete se zašto ste se za neke tako jednostavne operacije ikada služili mišem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Zaštitite se od virusa

Korisnici Windowsa odavno znaju kakvu im bol mogu zadati virusi i drugi zlonamjerni softver na internetu. Ipak, dobra vijest je ta da je ove štetočine prilično lako izbjeći. Za početak se preporučuje da se nauči razlika između virusa, trojanaca i druge vrste napada, kao i nešto o mitovima koje ih okružuju. Zatim, instalirajte neki dobar antivirusni softver kako bi zaštitili sebe (npr. Microsoft Security Essentials je solidan). Možete čak dobiti antivirusni softver i za vaš smartphone, međutim, na kraju krajeva najbolji način da se izbjegnu viruse je da koristite svoj zdrav razum. To znači; nemojte otvarati linkove koji izgledaju sumnjivo, nemojte instalirati programe iz nepouzdanih izvora, a ako se pojavi prozorčić koji vam govori da je vaše računalo zaraženo, uvjerite se prvo da je riječ o vašem antivirusnom softveru, a ne lažnoj web stranici.

7. Postavljanje mreže (i rješavanje Wi-Fi problema)

Razumijevanje routera, modema i drugih stvari koje doprinose da sve što je u vezi s mrežom izgleda zastrašujuće komplicirano, ali ipak nije tako teško. Postoji nekoliko osnovnih stvari koje možete napraviti, a koje će rješiti većinu problema koje imate s kućnim mrežama. Zahtjeva li vaš router neprestano "resetiranje"? Jeste li zadovoljni brzinom Wi-Fi veze? Ne zaboravite da za svoj router trebate pronaći idealno mjesto. Dakle, iako izgleda ružno, nemojte ga skrivati iza televizora. Router treba imati otvoren prostor oko sebe, bez zidova i drugih prepreka. Po mogućnosti neka se nalazi u sredini stana (kuće) kako biste u svim dijelovima doma imali ravnomjeran signal. Također, ako imate susjede njihovi routeri mogu smetati vašem signalu. Bežični routerimogu operirati na nekoliko različitih kanala. Kako bi pronašli kanal s najmanje interferencija, možete koristiti alate kao što su Wi-Fi Stumbler ili Wi-Fi Analyzer kako biste pronašli idealni kanal u vašem domu. Kako biste izbjegli interferencije, također uklonite sve ostale stvari koje ih mogu uzrokovati poput bežićnih telefona, mikrovalnih pećnica i sl. Korištenje WPA lozinke je obvezno kako vam se ne bi dogodilo da vam drugi korisnici "kradu" mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Omogućite baterijama da dulje traju

Ponestane li baterije na telefonu ili na prijenosnom računalu to može biti prilično frustrirajuće, ali srećom, možete učiniti puno stvari kako bi baterija trajala dulje. Vaše prijenosno računalo ima puno ugrađenih postavki koje se tiču napajanja i s kojima se možete poigrati, a postoji i nekoliko trikova i za Androide i za iPhone koji će omogućiti nešto dodatnog vremena vijeku vaše baterije. Umjesto da čekate da se do kraja isprazne, litij-ionske baterije rade najbolje kada ih malo ispraznite, a zatim malo napunite. Za vijek vaše baterije bolje je da baterija prilikom punjenja bude ispražnjena 50% jer će tako dulje trajati. Također, litij-ionske baterije ne moraju cijelo vrijeme biti 100 % napunjene. Najbolje je držati se pravila 40% - 80%. Ipak, ako i punite bateriju do kraja, odnosno 100%, nemojte je na kraju ostavljati priključenom na kabel. Ovo je nešto što većina nas radi, ali takva praksa tijekom vremena značajno će degradirati duljinu trajanja baterije. Bateriju u potpunosti možete isprazniti jednom mjesečno. Možda ovo sad zvuči kontradiktorno, ali većina modernih baterija su tzv. "pametne baterije" koje vam mogu pokazai koliko je vremena ostalo još prije nego se baterija isprazni. Većina proizvođača zbog toga savjetuje "kalibriranje" baterije. I na kraju, držite baterije na hladnom mjestu jer vrućina nije opasna samo za vaše procesor, već i za vaše baterije.

5. Pristupite kućnom računalu s bilo kojeg mjesta

Jeste li ikada izašli van s prijenosnim računalom i shvatili da ste nešto važno ostavili na računalu kod kuće? Jedan od načina kako riješiti ovaj problem je korištenje usluge poput Dropboxa tako da vaše datoteke idu s vama. Međutim, također je zgodno znati kako koristiti svoje kućno računalo s bilo kojeg mjesta. Uz jednostavnu aplikaciju možete se prijaviti na kućno računalo s drugog računala i koristiti ga kao da sjedite za vašim radnim stolom kod kuće, bilo da vam treba neka datoteka koju ste zaboravili ili pristupiti nekom programu koji nemate na prijenosniku. Windows korisnicima na raspolaganju je mnoštvo opcija, a jedna od boljih je Remote Desktop Connection, aplikacija koja je ugrađena u Windowse. Ovo će vam pružiti visoku razinu kontrole te ne zahtjeva nikakvu dodatnu instalaciju softvera. Hamachi je također jednostavan program uz pomoć kojega ćete začas kreirati virtualnu privatnu mrežu (VPN). TeamViewer, UltraVNC, TightVNC (dostupan i za Linux) su također alati za udaljeni pristup računalu. Što se tiče Maca, na raspolaganju vam je iCloud, a također se možete koristiti i alatom TimeViewer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Održavajte računalo u top formi

Održavanje računala u posljednjih nekoliko godina zaista je postalo zbunjujuće. Između defragmentiranja, čišćenja privremenih datoteka i drugih poslova, održavanje računala je gotovo postalo naporno kao i održavanje automobila. Srećom, pojavili su se i neki alati uz pomoć kojih je posao održavanja računala ipak znatno olakšan. Sve što trebate napraviti je jedna ili dvije stvari kako bi vaše računalo besprijekorno radilo. Jedna od najvažnijih stvari je da redovito instalirate sigurnosne zakrpe. Ovo će primjerice vaše Windowse uvelike održati sigurnima i stabilnima. Također, redovito čistite privremene datoteke (Temporary Files) i pažljivo deinstalirajte nepotrebne programe (Add/Remove Programs od Windowsa je u redu, ali program Revo Uninstaller je još i bolji). Što se tiče defragmentiranja, Windows Vista i Windows 7 korisnici ovo ne trebaju raditi jer se defragmentacija obavlja automatski. Također, nemojte se previše igrati s Registryjem.

3. Podijelite datoteke između dva računala

Ako imate neke datoteke koje želite podijeliti sa svojim prijateljem koji sjedi pored vas, ali vaš flash drive je misteriozno nestao, evo kako ćete to napraviti. Uostalom, vrlo je lako i bez toga podijeliti datoteke između dva računala preko bežične (ili žičane) mreže. U svakom slučaju možete koristiti prijenosnu memoriju. Ako je nemate, koristite neki od javno dostupnih servisa kao što je Dropbox. Za dijeljenje preko mreže direktno s računala na računalo, najprije na Windowsima trebate podesiti tu opciju. Idite na Control Panel, a zatim na Network and Internet > Network and Sharing Center. Kliknite na Change Advanced Sharing Settings i uvjerite se da su otkrivanje mreže, dijeljenje datoteka i printera te "public folder sharing" (prve tri opcije) uključeni. Zatim se spustite dolje na listi i isključite zaštitu lozinkom te kliknite uz "Use user accounts and passwords to connect to other computers". To je najlakši način za povezivanje s drugim računalima. Ako dijelite datoteke preko Maca, uvjerite se da je Guest račun uključen na Control Panel > User Accounts > Add or Remove User Accounts > Guest Account.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Lako pronađite svoj izgubljeni ili ukradeni gadget

Nikada ne znate kada ćete možda izgubiti svoj telefon, prijenosno računalo ili drugi gadget. iPhone ima jednostavan sustav protiv krađe pod nazivom "Find My iPhone" koji će vam pomoći da pratite izgubljeni mobitel. Ipak, postoji još jedna aplikacija pod nazivom Prey. Uz pomoć ove aplikacije možete pratiti gotovo bilo koji prijenosnik ili smartphone koji vam je otuđen, a čak možete dobiti i fotografiju onoga tko ga koristi. Ako vam nedostaje kamera, CameraTrace usluga vam također može pomoći da ga pronađete. Naravno, jedan od prvih zadataka u takvim slučajevima je da osigurate da su svi vaši podaci na otuđenom gadgetu zaključani.

1. Držite svoje osobne informacije sigurnim

Nažalost, internet nije uvijek sigurno mjesto, što znači da svatko treba pronaći način kako bi njegovi privatni podaci ostali sigurnim. Pobrinite se da koristite jake lozinke, ukloniti osobne podatke iz fotografija i drugih datoteka, i nikada se ne koristite otvorenim javnim Wi-Fi mrežama bez zaštite. Što potencijalni napadač ima više vaših osobnih podataka, to će vas lakše iznenaditi online. Dakle, koristite samo jake lozinke (dulje kombinacije brojeva te velikih i malih slova), ne koristite istu lozinku za više servisa (primjerice istu lozinku za e-mail, Facebook i bankovni račun) te lozinke redovito mijenjajte. To je minimum što možete napraviti kako bi vaše lozinke bile sigurne. Osim toga, prilikom pretraživanja interneta koristite se HTTPS protokolom gdje god je to moguće, odnosno gdje god razmjenjujete svoje privatne podatke s nekim servisom na internetu. Kad završite s korištenjem nekog servisa (npr. Facebooka) nemoje jednostavno zatvoriti prozor preglednika, već se odlogirajte. Uz sve ovo, dobro je i da budete upoznati s virusima, trojancima i drugim zloćudnim programima na internetu. Budite sumnjičavi prema neobičnim mailovima, ne klikajte na sumnjive linkove i ne šaljite osobne podatke nijednoj web stranici koja ne koristi HTTPS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo