Dvadeset godina interneta u Hrvatskoj

Prije dvadeset godina, 17. studenoga 1992.

14.11.2012.
12:11
VOYO logo

Taj se dan i službeno računa kao dan kad je internet zaživio u Hrvatskoj.

Izgradnju mreže utemeljene na IP protokolu i uspostavu internetske veze Hrvatske sa svijetom (radilo se o vezi između Srca i Sveučilišta u Beču kapaciteta 9,6 kbps) "odradio" je tim Sveučilišnog računskog centra (Srca), a veza je uspostavljena u sklopu projekta izgradnje nacionalne akademske mreže – Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je pokrenulo tadašnje Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike u listopadu ratne 1991. godine uz neposrednu potporu prof. dr. sc. Branka Jerena, tada zamjenik ministra znanosti, tehnologije i informatike, kasnije ministra znanosti i rektora Sveučilišta u Zagrebu.

Na jesen 1991. godine formiran je Odbor za akademsku mrežu koji je vodio mr. sc. Predrag Pale s tadašnjeg Elektrotehničkog fakulteta (danas FER) Sveučilišta u Zagrebu, a u odboru su još bili Ivan Marić i Velimir Vujnović iz Sveučilišnog računskog centra - Srca, Darko Bulat s Instituta Ruđer Bošković i Ljubimko Šimičić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Odbor je na svojem prvom sastanku, održanom 3. listopada 1991. godine, Srcu povjerio izgradnju i administriranje mreže i podršku korisnicima, prepoznajući u Srcu instituciju koja je svojom tradicijom, postignućima i kapacitetima mogla osigurati uspješnost i održivost ovoga velikog projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mreža je kasnije dobila i svoje ime: CARNet – Croatian Academic and Research Network (Hrvatska akademska i istraživačka mreža).

Voditelj tima koji operativno obavio taj veliki posao i uspostavio prvu internetsku vezu bio je Ivan Marić, tada voditelj Odjela za računalne mreže u Srcu, a danas zamjenik ravnatelja Srca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve ustanove koje su bile uključene u nacionalnu akademsku i istraživačku mrežu i koristile međunarodnu internetsku vezu u Srcu bile su Ekonomski fakultet u Osijeku, Elektrotehnički fakultet u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Institut Ruđer Bošković, Ministarstvo znanosti i tehnologije, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu i Tehnički fakultet u Rijeci. Putem javnog računala u Srcu, pristup internetu bio je omogućen i svim građanima Hrvatske.

Paralelno s počecima tehničke izgradnje mreže, započeo je i rad na izgradnji prvih internetskih servisa za cjelokupnu akademsku zajednicu. No, važno je napomenuti da se u tim pionirskim danima posao nije dijelio na isključivo mrežarski, sistemaški i/ili aplikativni dio (stručnu podjelu kakvu danas poznajemo i imamo u Srcu). Svi su u tom trenutku radili sve, a prije svega – upoznavanje s novom tehnologijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paralelno s izgradnjom pojedinih veza (spajanjem institucija) provodila se i edukacija korisnika (u većini slučajeva pojedinaca/predstavnika sa spojenih institucija. Organizirani su višednevni 'internetski tečajevi', koji su pokrivali osnove IP mreža i servisa te administriranja Ultrix operacijskog sustava. U hodu se uspostavljala i prva služba pomoći (helpdesk) u Srcu. Mnogobrojni entuzijasti s akademskih ustanova počeli su intenzivno koristiti internet, ali i koristiti i uspostavljati servise koji su se na internetu počeli pojavljivati (npr. gopher, web i sl.)

Putem javnog računala u Srcu, pristup internetu bio je moguć od 1992. godine, pa sve do početka rada komercijalnih davatelja internetske usluge kad je omogućen i svim građanima Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu obilježavanja 20 godina interneta u Hrvatskoj, u petak 16. studenoga 2012. u 16 sati Sveučilišni računski centar organizira pričaonicu u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović pod nazivom Internet u Hrvatskoj 1992.-2012.-2032. Bit će govora o dobrim stranama interneta, lakšem pristupu informacijama i dijeljenju informacija, otvorenim obrazovnim sadržajima, knjižnicama i knjižničnoj građi i o još puno toga što nam nudi internet.

Na pričaonici sudjeluju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elizabeta Gojan (HRT) prof. dr. sc. Pavel Gregorić (Hrvatski studiji) Ivan Marić (Srce) prof. dr. sc. Marina Mučalo (FPZG) prof. dr. sc. Kristian Vlahoviček (PMF) dr. sc. Jadranka Stojanovski (IRB)

Posebno je najavljeno sudjelovanje mr. sc. Predraga Palea (FER), inicijatora projekta CARNet i voditelja Odbora za akademsku mrežu imenovanog 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj pričaonice: Krešimir Macan

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo