Što znači sudska pobjeda Applea nad Samsungom

27.8.2012.
13:41
VOYO logo

Samsung i Apple već dulje vrijeme vode bitku oko povrede patenata, no ovoga puta sud je potvrdio da su mnogi Samsungovi uređaji prekršili Appleove softverske patente na korisničkom sučelju iOS. Osim toga, mnogi Samsungovi telefoni također su prekršili Appleove patente koji se odnose na dizajn samog uređaja, a Samsungovi telefoni prekršili su čak i Appelovo pakiranje iPhonea i iPhonea 3.

Apple je tako dobio ovaj veliki rat. Čak je i protutužba, koju je podnio Samsung i u kojoj je optužio Apple za povredu svojih patenata, odbačena kao neosnovana. Naime, sud je odlučio da nijedan od Appelovih uređaja ne krši Samsungove patente, uključujući i patente koji su dio mrežnog standarda 3G. Jedina odluka koja je išla naruku Samsungu je ona koja se odnosi na iPad. Naime, sud nije smatrao da su Samsungovi tableti kopirali iPadov dizajn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazloženje suda je da je Samsung mnoge od tih povreda patenata učinio "namjerno". Zbog toga je i kazna tako velika(1.049 milijardi dolara). Prema mnogim analitičarima, ova sudska odluka ne može se tumačiti drugačije nego kao velika Appleova pobjeda. Unatoč tome što je neposredno nakon izricanja presude iz Samsunga stiglo priopćenje za javnost u kojem se navodi da se presuda, odnosno "Appleova pobjeda" ne bi trebala promatrati kao pobjeda Applea, nego kao gubitak za američke korisnike jer će im uskratiti mogućnost izbora, a moguće je i da će cijene mnogih proizvoda sada narasti.

Zanimljivo je da se paralelno sa slučajem u SAD-u i u Južnoj Koreji vodio sudski proces zbog povrede patenata. U toj je parnici sud proglasio krivima obje kompanije. Apple će platiti nešto manje od 18.000 dolara, a Samsungu je određena kazna od 22.000 dolara. Osim toga, u Južnoj Koreji zabranjena je prodaja uređaja starije generacije – Samsungovih Galaxyja S II, Galaxy Nexusa, Galaxy Taba i Galaxy Taba 10.1, kao i Appleovih iPhonea 4 i iPada 2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugoročno gledano, sasvim je izvjesno da će se mnogi elementi korisničkog sučelja (UI) na Androidu sada morati mijenjati. Novi uređaji ovih kompanija morat će imati sasvim drugačiji dizajn. Veća razlika je u konačnici dobra stvar za potrošače.

Kako će se prema ovoj sudskoj presudi postaviti Google? Google je objavio da se većina patenata iz sudskog spora ne odnosi na Android. Istaknuo je da se mnoge kompanije razvijaju na temelju ideja koje su prisutne već desetljećima te da se stvari u mobilnoj industriji vrlo brzo mijenjaju. Ipak, nakon presude mnogi analitičari smatraju da Appleu neće biti nikakav problem ishoditi zabranu prodaje nekih Samsungovih proizvoda u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, definitivna pobjeda za Apple i veliki gubitak za Samsung. Potvrda o tome dolazi danas. Dionice Samsunga izgubile su čak 7 posto svoje vrijednosti. To je najveći dnevni pad koji je Samsung zabilježio u proteklih pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo