Upadaju u strašne dugove zbog Appleovih gadgeta

Za kupnju novog iPhonea mnogi kineski studenti nesmotreno dižu prilično skupe kredite.

8.4.2013.
11:29
VOYO logo

Kineski student koji je identificiran pod pseudonimom Yang Fan uzeo je prošle godine kredit kako bi si mogao priuštiti novi iPhone 4. U jednom trenutku shvatio je da ga ne može otplaćivati jer su rate bile prevelike. Kako bi na brzu ruku nabavio nešto gotovine ovaj student pronašao je posao u jednoj građivinskoj tvrtci u kojoj je prenosio cigle za 100 juana (oko 90 kuna po danu). Osam dana kasnije i uz nekoliko žuljeva, Yang je mogao otplatiti svoju mjesečnu ratu. Pitanje je što će biti sa sljedećom.

"Da mogu ponovno odlučiti, radije ne bih imao iPhone 4", rekao je Yang za Chongqing Morning News.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj student nije jedini koji je u dugovima zbog Appleovih gadgeta.

Samo u gradu Wuhanu od siječnja 2012. godine više od 20.000 kineskih studenata podiglo je kredite s visokim kamatama kako bi mogli kupili nove gadgete, među kojima je 90 posto iPhonea i iPadova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od siječnja 2012. do veljače 2013. krediti su se popeli na iznos od 160 milijuna juana (oko 25,8 milijuna dolara) s godišnjim kamatnim stopama i do 47 posto za 12 mjeseci.

Zamislite nekog ljubitelja Appleova iPhonea kako danima strpljivo čeka u redu ili čak spava ispred Apple Store trgovine kako bi se domogao novog iPhonea kojeg će kupiti na kredit i kojeg neće moći otplaćivati. Zbog toga će ili morati roditelje zamoliti za pomoć ili se zaposliti i tako zanemariti studiranje i druge aktivnosti. Suludo zar ne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne toliko koliko slučaj 18-godišnjeg Wanga Shangkuna koji je prije dvije godine prodao jedan bubreg kako bi si mogao kupiti iPhone i iPad. Naime, ovaj mladić je putem interneta stupio u vezu s ilegalnom agencijom za presađivanje organa i dogovorio prodaju svog bubrega po cijeni od 20.000 juana. Danas je u teškom stanju sa samo jednim bubregom nakon ilegalne operacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo