Europski parlament izglasao da Google odvoji svoje pretraživanje od drugih usluga

27.11.2014.
15:54
VOYO logo

Parlament nema tu moć da "podijeli" Google: njegov glas u Strasbourgu je više jedna vrst preporuke zemljama članicama EU i Europskoj komisiji da se Google "rastavi" kao i druge slične tvrtke koje se bave pretragom interneta i drugim digitalnim uslugama. On također može upozoriti regulatore u pojedinim zewmljama na pitanje Googleova monopola na europskom tržištu web pretraživanja gdje Google ima 90 posto udjela.

Godine 2010. neke od konkurentskih tvrtki objavile su da Google preferira svoje vlastite proizvode i usluge u rezultatima pretraživanja. To je potaknulo istragu koja je čini se tek sada pokazala svoj rezultat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezolucija parlamenta navodi da je "on-line tržište pretraživanja od posebnog značaja u osiguravanju uvjeta tržišnog natjecanja unutar digitalnog jedinstvenog tržišta" i pozdravlja obećanja Europske komisije da i dalje istražuje prakse tražilica.

Nadalje, Parlament je pozvao Komisiju "kako bi se spriječile zloporabe u marketingu međusobno povezanih usluga od strane operatora tražilica", naglašavajući važnost nediskriminirajućeg online pretraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaje da se vidi kako će Google reagirati, kao i koje će daljnje korake poduzeti Parlament i Komisija.

Google je odbio komentirati današnje glasovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo