Hrvatska aplikacija u popisu najboljih u TIME magazinu

PhotoMath, aplikacija koja rješava jednažbe doživjela je veliku pažnju medija. U samo prvih tjedan dana aplikacija je skinuta milijun puta, a sada o joj piše i magazin Time.

31.10.2014.
11:44
VOYO logo

Nema sumnje da su vam akademske aplikacije mogu pomoći da završite svoju domaću zadaću, ali hoćete li im to dopustiti, pitanje je za raspravu. Na području obrazovne tehnologije, neke aplikacije možda su postale previše pametne, piše Time u članku "Pet aplikacija koje mogu bolje riješiti domaću zadaću od vas". Uz PhotoMath, Time je izdvojio i aplikacije: HwPic, Wolfram Alpha, Homework Helper i Slader.

Sve je više aplikacija koje se nude kao pomoć učenicima i studentima u rješavanju domaćih zadataka. Svrhu ovih aplikacija lako je zaobići, pa ih umjesto učenja, učenici i studenti mogu koristiti za dobivanje gotovih odgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za one koji još nisu čuli kako PhotoMath radi, sve što trebate napraviti jest uperiti kameru svog iPhonea u jednažbu i gle - zadatak je riješen!

Ova aplikacija u stvarnom vremenu koristi kameru vašeg smartphonea. Prilikom "čitanja" matematičkog zadatka, aplikacija se koristi malim crvenim okvirom i OCR tehnologijom (optical character recognition). Nakon toga, sekunde vas dijele od rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od srijede je PhotoMath na prvom mjestu besplatnih aplikacija u AppStoreu. Ipak, najveći izazov nije u tome hoće li studenti koristiti ovu aplikaciju za varanje, jer će mnogi vjerojatno to učiniti. Izazov je zapravo u tome kako će je primiti učitelji. Naime, glasnovovornica tvrtke MicroBlink koja stoji iza PhotoMath aplikacije izjavila je za Time da su edukatori pozdravili aplikaciju s pozitivnim kritikama, iako softver ostaje "prilično kontroverzan".

"Nismo razvili PhotoMath kao alat za varanje. Mi zaista želimo da djeca uče", rekla je Tijana Žganec prodajna i marketinška suradnica u Tvrtki MicroBlink. "Ako želite varati, naći ćete način da varate. Ali ako želite učiti, možete za to koristiti PhotoMath", izjavila je za Time.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/XlbVB50mIh4

Jedan od suosnivača MicroBlinka koji stoji iza PhotoMatha je i Damir Sabol, u javnosti poznatiji najprije kao osnivač vrlo uspješnog Iskon Interneta, a zatim kao osnivač tvrtke Računi.hr koja stoji iza mBanking aplikacije za iPhone s posebnim naglaskom na opciju „Slikaj i plati“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabol je u povodu uspjeha PhotoMath aplikacije više puta istaknuo da oni nisu edukacijska tvrtka te da im je ovo samo primjer kako se njihova tehnologija može iskoristiti. Uostalom, aplikacija je besplatna.

Poželimo Sabolu i njegovoj ekipi još puno uspjeha!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo