GOOGLEOVI SIGURNOSNI INŽENJERI 5 / jednostavnih savjeta za internet sigurnost

Justin Schuh zna nešto više o internet sigurnosti od običnih korisnika.

30.3.2015.
10:55
VOYO logo

Prije nego ga je 2009. godine Google zaposlio kao svog prvog sigurnosnog inženjera s punim radnim vremenom za svoj Chrome preglednik, on je već imao dosta iskustva u kompanijama poput IBM-a i državnim službama kao su Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) i US Marine Corps.

Kao jedan od Googleovih vodećih menadžera za Chrome, on je sada odgovoran za sigurnost preglednika na način da osigura preglednik kroz infrastrukturne preventivne mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok on i njegov tim nastoje ojačati arhitekturu preglednika Chrome, postoji još mnogo stvari koje prosječna osoba može učiniti kako bi ostala sigurna na internetu.

Schuh je za Business Insider dao nekoliko svojih savjeta:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Izbjegavajte javna računala, a ako koristite javno računalo, najbolje je da uvijek imate na umu da sve informacije kojima pristupate mogu postati javne.

Kada radite na javnom računalu - kao u hotelu ili u knjižnici - ne provjeravajte svoj bankovni račun niti ikoji drugi račun s osjetljivim podacima.

2. Koristite zasebne lozinke za različite usluge.

Istina, memoriranje hrpe slučajnih lozinki može biti velika gnjavaža, ali imati jedan te isti račun za sve servise na internetu, može biti jako, jako opasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Koristite "two-factor" autentifikaciju kad god je to moguće.

Ovaj način autentifikacije web stranicama omogućava da potvrde vaš identitet, vrijeme kada ste se spajali, preglednik i sl. stvari.

"Puno napada moglo bi značajno biti smanjeno s two-factor identifikacijom", kaže Schuch.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Razmislite dva puta prije nego što instalirate novi plug-in

Schuch kaže da je tijekom godina na Googleu svjedočio porastu zlonamjernih pokušaja varanja korisnika kako biih ih se natjeralo da skinu određene dodatke, među kojima i zlokobne izvršne (.exe) datoteke. Korisnici će to preuzeti (ponekad i unatoč upozorenjima koje dobivaju iz svojih preglednika), a zatim će taj komad softvera činiti takve stvari kao što je primjerice nadzor i bilježenje tipki koje pritišćete na tastaturi.

Prije instalacije, svakako se savjetuje istražiti novi plug-in. Jednostavan način je da ga "izgooglate" i vidite o čemu se radi i tko stoji iza tog softvera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Chrome radi jako dobar posao vaše zaštite", kaže Scuch. "Vidjeli smo i problem loših plug-inova prije nekoliko godina i potrošili smo puno vremena pokušavajući to riješiti".

Schuch je najavio da korisnici uskoro neće ni moći instalirati plug-in datoteke na Chromeu ako one prethodno ne budu temeljito provjerene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Redovito ažurirajte preglednik.

Timovi koji se bave sigurnošću preglednika danonoćno rade kako bi zaštitili korisnike od rizika. Ali sav njihov trud može otići u vjetar ako koristite staru verziju internet preglednika.

Chrome objavljuje nova izdanja preglednika svakih šest do osam tjedana, a manja izlaze svaka dva do tri tjedna. Štoviše, Google će vam olakšati život pa će automatizirati ažuriranje. Uvijek provjerite radite li na najnovijoj verziji preglednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo