HAKOM usklađuje cijene: / Poskupljuje TV i internetski paketi

HT i Iskon moraju podići cijene fiksnog interneta i IPTV-a zbog regulatorne odluke HAKOM-a.

30.4.2013.
15:57
VOYO logo

Fiksni internet i IPTV HT-a i Iskona poskupjet će od 1. lipnja ove godine, i to od 8 do 23 kune. Za najnoviji udar na građane ovaj je put “zaslužan” regulator – Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM). Koja je ustvrdila da su HT i Iskon operatori sa značajnom tržišnom snagom pakete formiraju ispod razine stvarnih troškova i time narušavaju tržišnu utakmicu. Korisnicima koji imaju ugovornu obvezu, cijena se neće mijenjati dokle god obveza traje, već tek nakon isteka ugovora, piše Večernji list.

Prema obrazloženju HAKOM-a, jedan od načina na koji bi HT i Iskon mogli iskoristiti značajnu tržišnu snagu odnosi se i na situaciju u kojoj bi određeno vrijeme pružali usluge ispod troška s namjerom otežavanja ulaska ili slabljenja pozicije konkurenata, a sve u cilju povećavanja svog tržišnog udjela, a posljedično i dobiti. Iako bi krajnji korisnici mogli kratkoročno imati koristi od niskih cijena, dugoročno gledano, prisutnost cijena ispod troškova bi najviše naštetila upravo njima jer takve cijene uništavaju konkurenciju na tržištu i prisiljavaju druge operatore na izlazak s tržišta, smatraju u HAKOM-u. Usto, navode u HAKOM-u, dosadašnja praksa mogla bi odbiti ulazak novih operatora na tržište. U HAKOM-u su svjesni nepopularnosti odluke budući da će cijene biti skuplje za neke korisnike određenih paketa HT-a i Iskona, no tvrde da je zaštita tržišnog natjecanja jedna od osnovnih zadaća HAKOM-a te dumping cijena smatraju nedopustivim. Na ovoj odluci radili su godinu dana, nije došla preko noći, već nakon analize koja je napravljena u suradnji s HT-om i Iskonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Iskonu ističu da je odluka regulatora nepravedna i nepovoljna za korisnike. Metodologija izračuna u nekim je dijelovima pogrešna te će, poručuju iz Iskona, poduzeti pravne mjere protiv odluke. Istovremeno tvrde da rade na tome da korisnicima nadoknade poskupljenje. Ni u HT nisu zadovoljni, iako kažu, poštovat će odluku regulatora. Smatraju kako je ovakva regulacija, osobito u dijelu IPTV-a, bez presedana u EU te da neće pridonijeti učinkovitijem tržišnom natjecanju.

Alternativni operatori Optima telekom, Metronet i H1 Telekom, podržavaju i pozdravljaju odluku. Već su dulje upozoravali, poručuju iz Metroneta, da paketi najvećeg operatora uključujući i Iskon nisu bili troškovno usmjereni odnosno da su imali nisku marginu. Usto se kažu u Metronetu, nadaju, da odluka nije došla prekasno, jer HT grupa je već povećala svoj tržišni udio u sada reguliranom segmentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vipnet je na strani regulatora i odluke koja, tvrde, ide u smjeru osiguravanja ravnopravnosti tržišne utakmice te dodaju: “Ovime se također potvrđuje princip jednakog regulatornog okvira za povezana društva što će se pozitivno odraziti na jačanje konkurentnosti tržišta. Iz potrošačke udruge Telekom naglašavaju da ne osporavaju regulatornu ispravnost odluke, no činjenica je, tvrde, da će poskupljenje cijena usluga biti dodatni udar na građane, a HT-u i Iskonu vjerojatno osigurati dodatni godišnji prihod od oko 30 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo