I Barack Obama počeo je učiti programirati, a što vi čekate?

Barack Obama postao je prvi američki predsjednik koji je napisao računalni program.

25.12.2014.
10:25
VOYO logo

Predsjednik SAD-a Barack Obama rekao je svijetu da bi svatko trebao naučiti programirati. Na obilježavanju ovogodišnjeg tjedna edukacije u računalnoj znanosti (Computer Science Education Week), Obama je postao prvi američki predsjednik koji je napisao računalni program. To je bio vrlo jednostavan program - iscrtavao je kvadrat na zaslonu - međutim u tome je smisao, kako kaže Hadi Partovi, suosnivač Code.org, organizacije koja promovira računalnu edukaciju. "Svako programiranje počinje jednostavno. Nitko ne počinje s programiranjem komplicirane igre."

Prošle godine Obama je na YouTubeu objavio govor u kojem promovira edukaciju u računalnoj znanosti, ali tada nije napisao ni retka koda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učenje tih vještina nije važno samo za vašu budućnost. To je važno i za budućnost naše zemlje”, rekao je američki predsjednik u tom videu. "Ako želimo da Amerika ostane na čelu, trebamo mlade Amerikance kao što ste vi kako bi svladati alate i tehnologije koje će promijeniti način na koji sve radimo”.

Obamina nastojanja samo su dio rastućeg pokreta za računalnu pismenost koji nastoji proširiti računalne znanosti i obrazovanje u programiranju diljem svijeta. Zagovornici računalne pismenosti tvrde da informacijska tehnologija ulazi sve dublje u naše živote, pa bi u skladu s time svatko trebao naučiti nešto o tome kako rade računala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela industrija se pokrenula oko te ideje; od dječjih video igara koje uče osnove programiranja do intenzivnih tromjesečnih "kampova" gdje se ljudi podučavaju programerskim vještinama koje će biti dovoljne da, nakon što prođu tečaj, pronađu posao.

Obama se tako pridružio gradonačelniku New Yorka Michaelu Bloombergu, koji je 2012. godine na Twitteru poručio da je njegova novogodišnja odluka da nauči programirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo