INTERNET NA RUBU KOLAPSA / Web ce doseci svoje granice za samo 8 godina, nakon cega slijedi krah

Internet brzo ide prema krizi svojih kapaciteta jer ne moze odrzati korak s nasim zahtjevima za sve brzom isporukom podataka, upozorili su znanstvenici.

4.5.2015.
12:45
VOYO logo

Vodeci inzenjeri, fizicari i telekom tvrtke pozvani su na sastanak u londonsko Kraljevsko drustvo kako bi razgovarali o tome sto se moze uciniti kako bi se sprijecila prijeteca web kriza.

Veliki rast internet televizije, streaming usluga i sve mocnija racunala povecali su pritisak na nasu komunikacijsku infrastrukturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samo 20 godina, ako koristenje interneta nastavi rasti po ovoj stopi, u Britaniji bi primjerice internet mogao potrositi cjelokupno energetsko napajanje.

Kabeli i opticka vlakna koji salju podatke na nase prijenosnike, pametne telefone i tablete ce doseci svoj limit slanja podataka i to u roku od samo osam godina, upozoravaju strucnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada su inzenjeri uspjeli zadrzati ponudu ispred potraznje, povecavsi internet brzine za 50 puta u proslom desetljecu.

U 2005. godini, sirokopojasni internet je imao maksimalnu brzinu od 2 megabita u sekundi. Danas su brzine downloada od 100 MB po sekundi dostupne u mnogim dijelovima svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, strucnjaci upozoravaju da je znanost dosegla svoj limit - opticka vlakna ne mogu primiti vise podataka jer dolazi do maksimuma njihovog fizickog kapaciteta.

Rezultat toga bit ce, prema profesoru Andrewu Ellisu koji je suorganizator sastanka u londonskom Kraljevskom drustvu zakazanog za 11. svibnja, veci internet racuni ili ogranicenja u koristenju interneta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor Ellis sa Sveucilista Aston u Birminghamu, izjavio je za Daily Mail: "Mi pocinjemo dolaziti do tocke u istrazivackom laboratoriju gdje ne mozemo dobiti vise podataka u jednom optickom vlaknu".

On je rekao da internet sada trosi istu kolicinu energije kao zrakoplovna industrija, sto iznosi oko dva posto utrosene energije razvijenih zemalja, a to je samo za prijenos podataka, pa ako se tome doda energija koju trose ostali uredaji, onda taj postotak raste na osam posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako ne dodemo s nekim jako radikalnim idejama, vidjeti cemo kako se troskovi za internet dramaticno povecavaju", upozorio je prof. Ellis.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo