Kina planira uvesti vlastiti operativni sustav

Kina planira vlastiti operativni sustav kako bi se suprostavili Microsoftu, Googleu i Appleu

26.8.2014.
15:47
VOYO logo

Kina bi do listopada ove godine mogla imati novi domaći operativni sustav kako bi se suprostavila uvezenim sustavima Microsofta, Googlea i Applea, objavila je kineska novinska agencija Xinhua.

Računalna tehnologija postala je područje velike napetosti između Kine i Sjedinjenih Država nakon brojnih prijepora oko cyber sigurnosti. Kina sada na sve načine pokušava pomoći svojoj domaćoj industriji kako bi sustigli uvezene operativne sustave kao što su Microsoft Windows i Googleov mobilni operativni sustav Android.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operativni sustav će se najprije pojaviti na desktop uređajima, a kasnije će se proširiti na smartphoneove i druge mobilne uređaje, objavila je agencija Xinhua, citirajući Ni Guangnana koji vodi službeni savez zadužen za razvoj novog OS-a koji je osnovan u ožujku ove godine.

Premda već postoje neki kineski operativni sustavi, postoji i veliki jaz između kineske tehnologije i tehnologije u razijenim zemljama, rekao je Guangnan dodajući da se nada će će novi OS biti zgotovljen do listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je izrazio nadu da će domaći softver biti u stanju zamijeniti desktop operativne sustave tijekom jedne do dvije godine, a mobilne operativne sustave u roku od tri do pet godina.

Međusobna sumnjičenja između Kine i SAD-u oko hakiranja su eskalirala u posljednjih godinu dana nakon što je Edward Snowden javno otkrio da su američke obavještajne agencije postavile "backdoor" nadzorne alate na američki hardver.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američko ministarstvo pravosuđa je, u međuvremenu, optužilo pet kineskih vojnih časnika zbog opsežne industrijske špijunaže.

"Stvaranje okruženja koji nam omogućava da se takmičimo s Googleom, Appleom i Microsoftom je ključ uspjeha", istaknuo je Guangnan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo